Εντολές Σημίτη για νομιμότητα, διαφάνεια (update)

Σειρά επαφών με θέμα τη σκανδαλολογία των ημερών είχε σήμερα ο Κ. Σημίτης, δίνοντας εντολή προς κάθε κατεύθυνση για τον έλεγχο της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αλήθειας. Mήνυση σε βάρος του κ. Γ. Κουρή, του κ. Γ. Τσιρογιάννη και της Λ. Ξυναριανού κατέθεσε σήμερα ο κ. Πρωτόπαπας. Ενδιαφέρουσα πρόταση Απ. Κακλαμάνη για το ”πόθεν έσχες”.

Εντολές Σημίτη για νομιμότητα, διαφάνεια (update)
Μήνυση σε βάρος του Γιώργου Κουρή, του Γιώργου Τσιρογιάννη, εκδότη διευθυντή της εφημερίδας ”Αυριανή”, και της Λίλης Ξυναριανού κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε σήμερα επαφές με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, όπως με τον Κ. Λαλιώτη, τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου.

Σε δηλώσεις, εκ μέρους του πρωθυπουργού, προέβη ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά το Πάσχα, τονίζοντας πως ”είναι λάθος να καλλιεργείται ένα κλίμα αναμονής στην κοινή γνώμη”.

Παράλληλα, ο κ. Χυτήρης επεσήμανε ότι ”δεν πρόκειται ο πρωθυπουργός να επιτρέψει σε όποιους άλλους να καθορίζουν αποφάσεις, προγράμματα και ιεραρχήσεις της κυβέρνησης”, προσθέτοντας ότι ”για το θέμα της διένεξης των επιχειρηματιών και του θορύβου που έχει εγερθεί έχουν δοθεί εντολές προς κάθε κατεύθυνση για τον έλεγχο της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αλήθειας”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι αντάλλαξε απόψεις και σκέψεις με τον Πρωθυπουργό για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Το ”πόθεν έσχες”, όπως επεσήμανε, σαφώς, χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Ο νόμος ισχύει πολλά χρόνια και δίνει απλώς την ευκαιρία στα ΜΜΕ για κουτσομπολιό μιας εβδομάδας, χωρίς να εξυπηρετείται ο σκοπός του νόμου, που είναι να ενημερωθούν οι πολίτες, όχι μόνο για τους βουλευτές, αλλά για όλους τους υπόχρεους υποβολής ”πόθεν έσχες”.

Οι βουλευτές, οι υπουργοί, οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι, οι πρόεδροι Δημοσίων Οργανισμών, νομάρχες και δήμαρχοι υποχρεώνονται στην υποβολή δήλωσης ”πόθεν έσχες”. Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός δε γνωρίζει άλλους υπόχρεους, εκτός των βουλευτών, γιατί κανενός άλλου η σχετική δήλωση δεν δημοσιεύεται, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

Εκείνο που έχει πάντως περισσότερη σημασία είναι να προσδιορίζεται το ”πόθεν”. Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί με τον νέο νόμο. Κατά τη δική μου άποψη πρέπει να περιληφθεί στο σχετικό έντυπο μία ρητή δήλωση παραίτησης από την κυριότητα του υπόχρεου στο ”πόθεν έσχες” κάθε περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει συμπεριληφθεί.

Τότε θα έχουμε όλοι καθαρή μνήμη, οι δηλώσεις θα είναι λεπτομερέστατες, θα αιτιολογείται η απόκτηση κάθε περιουσιακού στοιχείου. Πιστεύω ότι θα είναι μία πολύ θετική κίνηση.

Επίσης, όταν μιλάμε για έλεγχο, έχω υποστηρίξει ότι τα κόμματα, ανεξαρτήτως των άλλων θεσμών, θα πρέπει να έχουν εσωτερικές διαδικασίες που να ελέγχουν τα στελέχη τους, όποια διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, ακόμα και μέσα από τον τρόπο που ζουν. Όπως ξέρετε, στελέχη όλων των κομμάτων έχουν θέσεις εξουσίας, τοπικής, νομαρχιακής, περιφερειακής και άλλες.

Ως πρόεδρος της Βουλής, για έξοδα ενός ευρώ ελέγχομαι από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ ο οποιοσδήποτε δήμαρχος ή νομάρχης μπορεί να κατατμήσει ένα έργο πολλών εκατομμυρίων σε πολλές εργολαβίες, να εκταμιεύσει και να πληρώσει τους εργολάβους, και ο έλεγχος θα είναι μόνον κατασταλτικός -κατόπιν εορτής δηλαδή- και δειγματοληπτικός, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά του ο Κ. Λαλιώτης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ”πλαίσιο αναφοράς της κυβέρνησης και το πλαίσιο αναφοράς του ΠΑΣΟΚ το έχει συνοψίσει με τις δηλώσεις του πριν από τρεις μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος, Κώστας Σημίτης”.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της μήνυσης, την οποία παρέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Προβατάρης, ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε πως ”είναι η αρχή του τέλους για τον κ. Κουρή και κάθε μέρα που θα περνάει τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα γι’ αυτόν”.

Στη μήνυσή του ο υπουργός αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του κ. Κουρή περί οικονομικών συναλλαγών του με τον κ. Αθανασούλη είναι ψευδείς και συκοφαντικοί, ενώ προσθέτει ότι ”τα εκλογικά μου κέντρα στις εκλογές του 2000 ήσαν πέντε τον αριθμό, και όχι 30, όπως ισχυρίστηκε ο πρώτος μηνυόμενος για να παρουσιάσει αληθοφανείς τους ισχυρισμούς του για χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων, και των πέντε δε αυτών εκλογικών κέντρων τα έξοδα καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου με δικές μου δαπάνες”.

Ο κ. Πρωτόπαπας ζητά με τη μήνυσή του την ποινική δίωξη των κυρίων Κουρή και Τσιρογιάννη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, ενώ στην κ. Ξυναριανού αποδίδει την κατηγορία της απλής συνέργειας στη συκοφαντική δυσφήμιση.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Πρωτόπαπας προτίθεται να υποβάλει αγωγή αποζημίωσης κατά του κ. Κουρή, αλλά και νέα μήνυση για το χθεσινό δημοσίευμα της ”Αυριανής” που είχε τίτλο ”Ανάκτορο ενός δισ. έχτισε ο Πρωτόπαπας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v