Υψηλό το κόστος της άτυπης πνευμονίας

Εντείνονται οι ανησυχίες όσον αφορά στις επιπτώσεις του ιού της άτυπης πνευμονίας που συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία, σκορπώντας τον θάνατο σε 235 άτομα, ενώ έχουν μολυνθεί περισσότερα από 4.100 άτομα σε 25 χώρες.

Υψηλό το κόστος της άτυπης πνευμονίας
Ενώ ο ιός της άτυπης πνευμονίας συνεχίζει να σπέρνει τον θάνατο, καθώς άλλα δέκα άτομα έχασαν σήμερα τη ζωή τους στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, εντείνονται οι ανησυχίες και όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει η θανατηφόρος ασθένεια στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στην Ασία.

Δεδομένου ότι η περιοχή ήδη διανύει μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κάμψης, μείωσης των παγκόσμιων επενδύσεων και άγχους για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις ως επακόλουθο του πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, η ταχεία εξάπλωση του ιού καταφέρνει ένα ακόμα καίριο πλήγμα στις ασιατικές οικονομίες.

Οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρίες έχουν σημειώσει κατακόρυφη υποχώρηση και, παρά τη σημαντική μείωση των τιμών, η ζήτηση δεν ανακάμπτει, με αποτέλεσμα να ζητείται από τους υπαλλήλους να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών.

Παράλληλα, καθυστερούν και οι επενδύσεις των εταιριών, ενώ η μείωση των αεροπορικών δρομολογίων έχει επίσης περιορίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα από το εξωτερικό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους περί τα 235 άτομα, ενώ έχουν μολυνθεί περισσότερα από 4.100 άτομα σε 25 χώρες. Οι περισσότεροι θάνατοι, 99, έχουν πραγματοποιηθεί στο Χονγκ Κονγκ, όπου νοσούν περί τα 1.434 άτομα. Στην Κίνα, οι θάνατοι έφτασαν τους 97 και οι ασθενείς τους 2.158.

Το κόστος για τις ασιατικές οικονομίες είναι δύσκολο να υπολογισθεί και ενδέχεται να φτάσει τα 10,6 δισ. δολάρια φέτος, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η ”Wall Street Journal”.

Αναλυτικότερα, το υψηλότερο κόστος εκτιμάται ότι θα είναι για την Κίνα, στα 2,2 δισ. δολάρια, έπεται η Νότιος Κορέα με 2 δισ. δολάρια, το Χονγκ Κονγκ με 1,7 δισ. δολάρια, η Ιαπωνία με 1,1 δισ. δολάρια και ακολουθούν οι υπόλοιπες ασιατικές χώρες.

Το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη, οι πλέον εξαρτώμενες από τον τουρισμό χώρες, είναι και οι πιο ευάλωτες στον ιό της άτυπης πνευμονίας.

Άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος θα φτάσει στο 0,6% του ΑΕΠ των ασιατικών οικονομιών, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας και της Ινδίας, φτάνοντας τα 15 δισ. δολάρια για φέτος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει το κόστος του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο στα 30 δισ. δολάρια.

Βέβαια, όλοι οι υπολογισμοί εξαρτώνται από την πορεία του ιού.

Στους υπολογισμούς περιλαμβάνεται το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, της παρακολούθησης των ασθενών, της ενημέρωσης για τον ιό, καθώς και οι καραντίνες. Παράλληλα, όμως, οι πρόωροι θάνατοι έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του εν δυνάμει εργατικού δυναμικού, την απώλεια εργατοωρών και υψηλότερο κόστος περίθαλψης και θεραπείας.

Ελένη Ακρίβα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v