Αρση του εμπάργκο στο Ιράκ ζητά ο Μπους από ΟΗΕ

Την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ ζήτησε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, από τον ΟΗΕ, προκειμένου να ξεκινήσει πλέον ελεύθερα τις εμπορικές συναλλαγές με τα υπόλοιπα κράτη, τώρα που το καθεστώς του Σαντάμ έχει καταρρεύσει.

Αρση του εμπάργκο στο Ιράκ ζητά ο Μπους από ΟΗΕ
Την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ ζήτησε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, από τον ΟΗΕ, προκειμένου να ξεκινήσει πλέον ελεύθερα τις εμπορικές συναλλαγές με τα υπόλοιπα κράτη, τώρα που το καθεστώς του Σαντάμ έχει καταρρεύσει.

”Τώρα που το Ιράκ έχει απελευθερωθεί, ο ΟΗΕ θα πρέπει να άρει τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα”, τόνισε ο Μπους, μιλώντας στους εργαζόμενους της Boeing, στην πρώτη ομιλία του εκτός Ουάσιγκτον από την έναρξη του πολέμου.

Οι ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα θα ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να λήξει το πρόγραμμα ”πετρέλαιο αντί τροφίμων”, έτσι ώστε το Ιράκ να ξεκινήσει ελεύθερα τις εμπορικές συναλλαγές με τις υπόλοιπες χώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Κλέλαν.

Εξάλλου, τον κεντρικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Ιράκ υπογράμμισε σε σχέδιο δήλωσης της προεδρίας η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από συμφωνία των ευρωπαϊκών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ειδικότερα, στο σχέδιο της δήλωσης επισημαίνεται ακόμη πως ”οι γείτονες του Ιράκ θα πρέπει να υποστηρίξουν τη σταθερότητα στο Ιράκ και την περιοχή”, ενώ η Ε.Ε. ”επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας”.

Παράλληλα, στη δήλωση οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν τη συμμετοχή των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς ακόμη και τον διορισμό από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ενός ειδικού εντεταλμένου για το Ιράκ, προσδοκώντας στην ενίσχυση της εμπλοκής του ΟΗΕ στη μεταπολεμική εποχή του Ιράκ και ειδικότερα στον τομέα συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τέλος, η Ε.Ε. επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να φέρει το ειρηνευτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό σε μια ”επιτυχή κατάληξη μέσω της εφαρμογής των βημάτων που προβλέπονται από τον οδικό χάρτη, εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί”.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ύστερα από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε την επιθυμία και ευχή της Γαλλίας ο ΟΗΕ να παίξει κεντρικό ρόλο στο θέμα του Ιράκ όπως και στη σταθερότητα της περιοχής.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι η χώρα του θα εξετάσει με πραγματιστικό τρόπο τα ζητήματα που θα τεθούν, ενώ εξεδήλωσε την υποστήριξή του στη δράση του γενικού γραμματέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v