Στη Νασαρίγια συναντάται η ”ιρακινή αντιπολίτευση”

Εκπρόσωποι σιιτικών, σουνιτικών και κουρδικών ομάδων, αλλά και υποστηρικτές της έκπτωτης από το 1958 μοναρχίας θα αποτελέσουν τους συνομιλητές στη συνάντηση που διοργανώνουν οι δυνάμεις κατοχής στη Νασιρίγια, με σκοπό τον σχηματισμό ιρακινής διοικητικής μεταπολεμικής αρχής.

Στη Νασαρίγια συναντάται η ”ιρακινή αντιπολίτευση”
Συνάντηση 60 περίπου αντιπροσώπων της λεγόμενης ιρακινής αντιπολίτευσης έχει προγραμματίσει για σήμερα το επιτελείο των συμμάχων στο Ιράκ, προκειμένου να προωθήσει τις διαδικασίες για την εγκαθίδρυση διοικητικής αρχής στη χώρα που για τέσσερις ημέρες παραδόθηκε στο χάος και την αναρχία.

Στις διαπραγματεύσεις, που πραγματοποιούνται στην πόλη Νασαρίγια του Νότιου Ιράκ, αναμένεται να λάβουν μέρος εκπρόσωποι σιιτικών και σουνιτικών ομάδων, των Κούρδων, αλλά και υποστηρικτές της εκπεσούσης μοναρχίας του 1958. Ο Ahmad Chalabi, Ιρακινός επιχειρηματίας, το όνομα του οποίου ακούστηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ότι θα παραστεί δι’ αντιπροσώπου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ΟΗΕ δεν προσεκλήθη.

Στη συνάντηση είναι πιθανό να προεδρεύσει ο Jay Garner, Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος σύμφωνα με τηλεγραφήματα του Reuters είναι ένας εκ των επικρατέστερων για την ανάληψη της διοίκησης στην πρώτη μεταπολεμική φάση.

Αισιόδοξος για την πορεία των επικείμενων διαπραγματεύσεων δήλωσε πριν από λίγες ώρες Βρετανός αξιωματούχος. ”Αυτό που θα ενώσει τις διαφορετικές αυτές ομάδες”, είπε, ”είναι η επιθυμία τους να αποχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται”.

Αντίθετα, απαισιόδοξος για τη συνάντηση και για το γενικότερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι ο ηγέτης του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, που εδρεύει στο Ιράν. Ο Ab. Hakim δήλωσε ότι ”η παρέμβαση των ΗΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου δεν είναι αναγκαία”.

Εξάλλου, νέες κατηγορίες εκτόξευσε ο Ντ. Ράμσφελντ κατά της Συρίας, τονίζοντας ότι πραγματοποιεί δοκιμές όπλων μαζικής καταστροφής τους τελευταίους 15 μήνες. Παράλληλα, το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων σήμανε η κατάληψη της πόλης του Τικρίτ από Αμερικανούς, τη Δευτέρα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Πάουελ, τόνισε ότι η χώρα του θα εξετάσει ”στην πορεία του χρόνου” αν θα χρειαστεί να ληφθεί κάποιο διπλωματικό, οικονομικό ή άλλο μέτρο εναντίον της Συρίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο ύπατος αρμοστής της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χ. Σολάνα, ”προέτρεψε” τις ΗΠΑ να χαμηλώσουν τους τόνους εναντίον της Συρίας.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από την ευρύτερη περιοχή τρία αεροπλανοφόρα αφήνοντας δύο, ενώ τμήμα -αντί για το σύνολο, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο- της 1ης μεραρχίας πεζικού θα αναπτυχθεί στο Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v