Στο Τικρίτ τα αμερικανικά στρατεύματα

Στο κέντρο του Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ, βρίσκονται αμερικανικά άρματα μάχης. Για νέους μισθοφόρους, που έχουν καταφθάσει στο Ιράκ από τη Συρία και άλλες αραβικές χώρες κάνουν λόγο οι Αμερικανοί. Πυροβολισμοί έξω από το ξενοδοχείο ”Παλαιστίνη” στη Βαγδάτη.

Στο Τικρίτ τα αμερικανικά στρατεύματα
Στο κέντρο του Τικρίτ βρίσκονται τα αμερικανικά άρματα μάχης, αναφέρουν τα πρακτορεία, ενώ την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί καταγγέλλουν ότι έχουν φθάσει στο Ιράκ και νέοι μισθοφόροι.

Ειδικότερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει ότι τα αμερικανικά άρματα μάχης έχουν καταλάβει θέσεις στο κέντρο του Τικρίτ, της γενέτειρας του Σαντάμ. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι περίπου 20 άρματα μάχης βρίσκονται στην πόλη, ενώ τέσσερα ελικόπτερα ελέγχουν από το πρωί την πόλη.

Παράλληλα, ο αρχηγός του κεντρικού επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων (CENTCOM), στρατηγός Τόμι Φρανκς, τόνισε χθες βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως εντοπίσθηκαν στο Ιράκ μισθοφόροι που έχουν έρθει από τη Συρία και άλλες αραβικές χώρες για να πολεμήσουν.

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ξένοι στο Ιράκ που είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν. ”Έχουμε εντοπίσει και αναγνωρίσει πολεμιστές από αυτές τις χώρες”, τόνισε ο Φρανκς, αναφέροντας τη Συρία.

Χθες, εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, καταφέρθηκε εναντίον της Συρίας κατηγορώντας την ότι πολίτες της μάχονται κατά των Αμερικανών στο Ιράκ και πως το καθεστώς της προσφέρει καταφύγιο σε στελέχη του καθεστώτος του Σαντάμ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε πως ”πιστεύει” ότι η Συρία ”διαθέτει χημικά όπλα”.

Εν τω μεταξύ, συνολικά 117 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν βρει τον θάνατο από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Από αυτούς οι 105 έχασαν τη ζωή τους στη μάχη ή από φίλια πυρά, ενώ άλλοι 12 σκοτώθηκαν σε διάφορα δυστυχήματα, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, λοχαγός Νταν Χέτλατζ.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον, ένας σημαντικός Ιρακινός επιστήμονας, ειδικός στα πυρηνικά, παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Πρόκειται για τον Τζάφαρ Αλ Τζάφαρ, που παραδόθηκε έπειτα από την αντίστοιχη κίνηση του στρατηγού Αμέρ αλ Σαάντι, επιστημονικού συμβούλου του Σαντάμ, τόνισε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, υπερασπίστηκε την ορθότητα του πολέμου στο Ιράκ, τονίζοντας πως αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί ο Σαντάμ Χουσεϊν και πως η κατάληξή του θα βοηθήσει να υποχωρήσει η τρομοκρατία στον κόσμο.

”Η ιδέα ότι το καθεστώς μπορεί να αλλάξει και ότι ο ιρακινός λαός θα μπορούσε να ξαναβρεί την ελπίδα χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε στη δράση είναι γελοία”, τόνισε ο Χάουαρντ σε αυστραλιανό ραδιοφωνικό δίκτυο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επέμβαση στο Ιράκ, στην οποία συμμετείχαν 2.000 Αυστραλοί οπλίτες, πολύ σημαντική και συμβούλευσε τους δημοσιογράφους που επέκριναν αυτόν τον πόλεμο ”να σιωπήσουν χάριν της δικής τους αξιοπιστίας”.

Αμερικανοί πεζοναύτες αντάλλαξαν πυρά με ελεύθερους σκοπευτές μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στη Βαγδάτη, κοντά στο ξενοδοχείο ”Παλαιστίνη”, στο οποίο φιλοξενούνται οι ξένοι ανταποκριτές. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters, οι πυροβολισμοί διήρκεσαν αρκετά λεπτά της ώρας και φωτοβολίδες φώτισαν μια περιοχή κοντά στο ξενοδοχείο.

Εξάλλου, οι αμερικανικές δυνάμεις κρατούν τον ετεροθαλή αδελφό του Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος συνελήφθη στο Ιράκ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ ήταν προεδρικός σύμβουλος, αλλά δεν ήταν κοντά του, αφού είχε υποψίες για το κατά πόσον του ήταν πιστός, δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v