Στις φλόγες σημαντικά κτίρια στη Βαγδάτη

Η Κεντρική Τράπεζα, νοσοκομεία, αλλά και το Μουσείο της Βαγδάτης λεηλατήθηκαν και παραδόθηκαν στις φλόγες από το εξεγερμένο πλήθος. Στο κυνήγι στελεχών του ιρακινού καθεστώτος στρέφονται τώρα οι σύμμαχοι, εκδίδοντας ”τράπουλα”, τα φύλλα της οποίας περιέχουν στοιχεία τους. Το Τικρίτ είναι η μόνη σημαντική πόλη υπό ιρακινό έλεγχο.

Στις φλόγες σημαντικά κτίρια στη Βαγδάτη
Στις φλόγες παραδόθηκε η Κεντρική Τράπεζα και η βιβλιοθήκη του Ιράκ, καθώς επικρατεί πλήρης αναρχία, με τους Αμερικανούς να στρέφουν την προσοχή τους στο κυνήγι υψηλόβαθμων Ιρακινών αξιωματούχων. Από τις μεγάλες πόλεις μόνο η Τικρίτ βρίσκεται υπό ιρακινό έλεγχο.

Αναλυτικότερα, πλήρες χάος και έλλειψη ελέγχου από την ιρακινή κρατική μηχανή παρατηρείται στις μεγάλες πόλεις με τη ”μισητή”, όπως χαρακτηρίζεται, Κεντρική Τράπεζα να καίγεται και να λεηλατείται από το πλήθος.

Ωστόσο, οι λεηλασίες και οι πυρκαγιές έχουν επεκταθεί σε μουσεία, νοσοκομεία, αλλά και την ιστορική βιβλιοθήκη της Βαγδάτης.

Παράλληλα, οι συμμαχικές δυνάμεις επιδιώκουν να συλλάβουν, ζωντανούς ή νεκρούς όπως δηλώνουν, τους ηγέτες του ιρακινού καθεστώτος. Μάλιστα, παραδίδουν στα στρατεύματα τράπουλα με 55 φύλλα, κάθε ένα από τα οποία περιέχει ένα πρόσωπο που καταζητείται, με πλήρη στοιχεία για τις ”δραστηριότητές” του, καθώς και φωτογραφία του.

Επιπροσθέτως, αφίσες με τα καταζητούμενα πρόσωπα αναρτώνται σε διάφορα σημεία των πόλεων, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των δυτικών.

Η λίστα πάντως, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, περιέχει ονόματα στελεχών που ίσως να είναι και νεκρά, ενώ Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ορισμένα εξ αυτών θα επιχειρήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο, η μοναδική μεγάλη πόλη που παραμένει υπό ιρακινό έλεγχο είναι η γενέτειρα του Σαντάμ, Τικρίτ, την οποία υπερασπίζεται η επίλεκτη μεραρχία Adnan.

Στο μεταξύ, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις διεξάγονται στη Βαγδάτη από τους Αμερικανούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν περιορισμένους θύλακες αντίστασης.

Στο διπλωματικό επίπεδο, στην Πετρούπολη, συναντήθηκαν σήμερα οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας με θέμα το μεταπολεμικό Ιράκ.

Οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν με δηλώσεις τους ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίσουν τον κεντρικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v