Οι Κούρδοι κατέλαβαν το Κιρκούκ (update2)

Οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαντο Κιρκούκ και αυτή την ώρα πραγματοποιούνται λεηλασίες σε κυβερνητικά κτίρια. Νέες συγκρούσεις σε νοτιοανατολικό προάστιο της Βαγδάτης, ύστερα από πληροφορία ότι ο Σαντάμ κρύβεται σε τζαμί της περιοχής. Ενας πεζοναύτης νεκρός και περίπου 20 τραυματίες από τις μάχες.

Οι Κούρδοι κατέλαβαν το Κιρκούκ (update2)
Στην πόλη Κιρκούκ εισήλθαν κουρδικές δυνάμεις, ενώ λεηλασίες πραγματοποιούνται σε κυβερνητικά κτίρια. Νωρίτερα, συγκρούσεις έλαβαν χώρα σε νοτιοανατολικό προάστιο της Βαγδάτης μεταξύ Αμερικανών και ιρακινών δυνάμεων. Στο Βόρειο Μέτωπο στρέφονται οι επιχειρήσεις, με τους Αμερικανούς να βομβαρδίζουν ιρακινές θέσεις στην Τικρίτ και τη Μοσούλη.

Αναλυτικότερα, ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σε σκληρές μάχες που έλαβαν χώρα στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν την πληροφορία ότι ο Σαντάμ κρύβεται σε ένα τζαμί της περιοχής, δίχως όμως να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις .

Εξάλλου, τις πόλεις Κιρκούκ, Τικρίτ και Μοσούλη βομβάρδισαν οι αμερικανικές δυνάμεις το βράδυ, ενώ οι Κούρδοι προωθήθηκαν προς την τελευταία πόλη.

Παράλληλα, σποραδικές μάχες πραγματοποιήθηκαν ολόκληρο το βράδυ, με τους Αμερικανούς να τονίζουν ότι η μάχη για την πλήρη κατάληψη της πρωτεύουσας δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Ari Fleischer, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα επικίνδυνα σημεία στη Βαγδάτη.

Στο μεταξύ, άφαντος παραμένει τόσο ο Σαντάμ όσο και οι γιοι του με, ενώ οι φήμες για τον τόπο παραμονής του και την κατάστασή του οργιάζουν.

Ο ΑH. Chalabi, επικεφαλής του ιρακινού εθνικού κογκρέσου, υποστήριξε ότι ο Σαντάμ και τουλάχιστον ένας από τους γιους του έχουν βρει καταφύγιο στην Baquba, μια πόλη βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Πάντως, στελέχη της CIA και Αμερικανοί κομάντος αναζητούν τον Σαντάμ και υψηλόβαθμα στελέχη του ιρακινού καθεστώτος, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ορισμένοι εξ αυτών ίσως να κρύβονται στην Τικρίτ.

Στο διπλωματικό πεδίο, ”προειδοποίηση” προς τη Συρία απηύθυνε ο Ντ. Ράμσφελντ, ο οποίος τόνισε πως η χώρα προσφέρει καταφύγιο σε υψηλόβαθμους Ιρακινούς αξιωματούχος.

Οι συμμαχικές δυνάμεις ελέγχουν σχεδόν πλήρως τις πόλεις Βασόρα, Νασιρίγια, Χίλαχ, Νατζάφ, Καρμπάλα, τον λιμένα της Ουμ Κασρ, αλλά και τις πετρελαιοπηγές στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v