Πέφτουν (και) τα σύμβολα του καθεστώτος Σαντάμ

Με συμβολικές κινήσεις, όπως αυτή της αποκαθήλωσης του αγάλματος του Σαντάμ από κεντρικό σημείο της Βαγδάτης, επιχειρούν να διατρανώσουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας οι συμμαχικές δυνάμεις. ”Δεν έχει τελειώσει ο πόλεμος”, επισημαίνουν στρατιωτικοί. Αναρχία και λεηλασίες σε διάφορα μέρη της πόλης. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ.

Πέφτουν (και) τα σύμβολα του καθεστώτος Σαντάμ
Με μια συμβολική κίνηση, όπως αυτή της αποκαθήλωσης του αγάλματος του Σ. Χουσεΐν από κεντρικότατο σημείο της πόλης, επιχειρούν οι συμμαχικές δυνάμεις να βάλουν την ”ταφόπλακα” του σημερινού ιρακινού καθεστώτος, ενώ στρατιωτικές πηγές επιμένουν ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στην αναρχία και τον αμερικανικό έλεγχο φαίνεται να βρίσκεται πλέον το μεγαλύτερο μέρος της Βαγδάτης. Σε λεηλασίες επιδίδονται τα πλήθη στην περιοχή Σαντάμ, η οποία κατοικείται από σιίτες μουσουλμάνους, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης η υποδοχή των Αμερικανών γίνεται με επευφημίες και λουλούδια.

Οι τηλεοπτικές κάμερες μεταδίδουν εικόνες πλήθους Ιρακινών που λεηλατούν δημόσια κτίρια, υπηρεσίες και οικίες, ενώ το μένος του λαού, τουλάχιστον στις περιοχές των σιιτών, ξεσπά σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύει τον Σαντάμ, όπως αφίσες και ανδριάντες.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, εμφανής είναι η απουσία του ιρακινού ”κρατικού μηχανισμού” στο σημείο των λεηλασιών, ενώ ως ενδεικτική αναφέρεται η απουσία αστυνομικών, ”κρατικών λειτουργών”, αλλά και του υπουργού Τύπου του Ιράκ, Αλ Σαχάφ, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί σήμερα.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν να ”αναπληρώσουν” το καθεστώς του Σαντάμ μοιράζοντας τρόφιμα και ιματισμό, ώστε να κερδίσουν την εύνοια του πλήθους, αλλά και να περιβάλουν την επιχείρησή τους με τον ”μανδύα της αποδοχής από τους καταπιεσμένους πολίτες”.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των Δυτικών, ταξίαρχο Μπρουκς, η κατάληψη της Βαγδάτης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ φόβοι εκφράζονται για εμφύλιες διαμάχες μεταξυ σιιτων και σουνιτών στα προάστια όπου κατοικούν μαζί.

Φαινόμενα λεηλασίας παρουσιάστηκαν και στη Βασόρα, με τους Βρετανούς να προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι ”Financial Times”.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν λόφο στρατηγικής σημασίας πλησίον της Μοσούλης, ενώ οι Αμερικανοί ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Βαγδάτη, καθώς διεξάγονται μάχες στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί ενισχύουν το Βόρειο Μέτωπο, μεταφέροντας νέες δυνάμεις, ώστε να αναλάβουν επιθετική δράση εναντίον της Μοσούλης και του Κιρκούκ, σε συνεργασία με τις κουρδικές δυνάμεις.

Ωστόσο, άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων επιχειρούν στον άξονα Κιρκούκ – Μοσούλης.

Εξάλλου, νοτιότερα διεξάγονται μάχες στις πόλεις της Καρμπάλα και της Νατζάφ, με τους Αμερικανούς να θεωρούν θέμα χρόνου την πτώση των πόλεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τ. Μπλερ θα έχει επικοινωνία αύριο με τον Ζακ Σιράκ, για να συζητήσουν το καθεστώς στο μεταπολεμικό Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v