Πολιτική διακυβέρνηση- ζωτικός ρόλος ΟΗΕ για Ιράκ

Την όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάβαση σε ιρακινή διακυβέρνηση υποστήριξαν οι Τζ. Μπους και Τ. Μπλερ, ενώ προανήγγειλαν τη σύσταση μιας ενδιάμεσης, πολυεθνικής αρχής, στη σύνθεση της οποίας ο ΟΗΕ θα έχει ”ζωτικό ρόλο”. Ενας νεκρός και 4 δημοσιογράφοι τραυματίες από την επίθεση στο Παλεστάιν. Γέφυρα που οδηγεί στην ανατολική όχθη του Τίγρη ελέγχουν οι Αμερικανοί, ενώ το αεροδρόμιο Rashid κατέλαβαν οι πεζοναύτες.

Πολιτική διακυβέρνηση- ζωτικός ρόλος ΟΗΕ για Ιράκ
Την όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάβαση σε πολιτική διακυβέρνηση από Ιρακινούς υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Τ. Μπλερ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για ενδιάμεση αρχή αποτελούμενη από Ιρακινούς, αλλά και από αξιωματούχους πολλών ακόμη εθνών, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο που ο ΟΗΕ καλείται να διαδραματίσει στις διαδικασίες αυτές.

”Θα κινηθούμε όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν, ώστε να θέσουμε τις κυβερνητικές ευθύνες υπό τον έλεγχο μιας ενδιάμεσης αρχής αποτελούμενης από Ιρακινούς, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό της χώρας”, είπε ο Τζ. Μπους.

Αναλυτές εντάσσουν τις δηλώσεις Μπους στην προσπάθεια διεύρυνσης της αξιοπιστίας των όσων θα περιλαμβάνει η ανοικοδόμηση του Ιράκ. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το να μην στελεχώσουν όλα τα ιρακινά υπουργεία Αμερικανοί μπορεί πιθανότατα να θεωρηθεί επιτυχία του Βρετανού πρωθυπουργού, που αναμενόταν να επιχειρήσει τη γεφύρωση του χάσματος Ευρώπης-ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των επιχειρήσεων, οι Αμερικανοί φαίνεται να ελέγχουν τη γέφυρα Jumhuriya επί του ποταμού Τίγρη, ύστερα από την προώθηση δύο αρμάτων μάχης στην απέναντι όχθη, δίχως να αντιμετωπίσουν σημαντική αντίσταση από πλευράς των Ιρακινών.

Στρατιωτικοί αναλυτές εξέφρασαν την έκπληξή τους για την περιορισμένη αντίσταση που επιδεικνύουν έως τώρα οι ιρακινές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι ίσως να ”κρατούν δυνάμεις για άλλα σημεία”.

Νοτιοανατολικά, δυνάμεις Αμερικανών πεζοναυτών κατέλαβαν, ύστερα από σκληρές συγκρούσεις με ιρακινές δυνάμεις, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Rashid, το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Βαγδάτης.

Στο μεταξύ, τέσσερις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν και ένας εικονολήπτης σκοτώθηκε, ύστερα από την επίθεση που δέχθηκε το ξενοδοχείο Παλεστάιν.

Ο νεκρός εικονολήπτης ανήκε στη δημοσιογραφική ομάδα του Reuters και η καταγωγή του ήταν από την Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η δημοσιογραφική ομάδα του Reuters αριθμούσε 18 άτομα.

Αξίζει πάντως να τονισθεί πως Βρετανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως ”λάθος” την επίθεση στο ξενοδοχείο, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το συμβάν.

Ωστόσο, ένας Ισπανός δημοσιογράφος της εφημερίδας ”El Mundo” φονεύθηκε σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v