”Λάθος” το χτύπημα στο Παλεστάιν (update2)

”Λάθος” χαρακτήρισε Βρετανός αξιωματούχος την επίθεση στο ξενοδοχείο Παλεστάιν, κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι του Reuters. ”Πόδι” στην ανατολική όχθη του Τίγρη από τους Αμερικανούς, με την προώθηση δύο αρμάτων μάχης στη γέφυρα Jumhuriya. Πεζοναύτες προσεγγίζουν την πόλη από τα νοτιοανατολικά και εμπλέκονται σε μάχες. Νωρίτερα, αεροπορική επιχείρηση με στόχο τον Σαντάμ πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Mansour, στη Βαγδάτη.

”Λάθος” το χτύπημα στο Παλεστάιν (update2)
Τη λύπη του για το συμβάν του τραυματισμού των τεσσάρων δημοσιογράφων του πρακτορείου Reuters εξέφρασε Βρετανός αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας την επίθεση στο ξενοδοχείο Παλεστάιν ”λάθος”.

Υπενθυμίζεται ότι στο ξενοδοχείο Παλεστάιν διαμένει το μεγαλύτερο μέρος των ξένων δημοσιογράφων που καλύπτουν τον πόλεμο, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες απεσταλμένοι, οι οποίοι είναι όλοι καλά.

Όπως έγινε γνωστό, ένας ρεπόρτερ, ένας φωτογράφος, ένας καμεραμάν και ένας τεχνικός έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, βαριά τραυματισμένοι, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας τους.

Στην ανατολική όχθη του Τίγρη προωθήθηκαν δύο αμερικανικά άρματα μάχης, δίχως να αντιμετωπίσουν ουσιαστική αντίσταση. Αμερικανοί πεζοναύτες εμπλέκονται σε μάχες στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Νωρίτερα, νέος βομβαρδισμός σε κτίριο όπου υποτίθεται πως βρίσκονταν ανώτατοι Ιρακινοί αξιωματούχοι και ίσως ο Σαντάμ, πραγματοποιήθηκε από την αμερικανική αεροπορία.

Πιο συγκεκριμένα, τη γέφυρα Jumhuriya επί του ποταμού Τίγρη φαίνεται να ελέγχουν αμερικανικές δυνάμεις, καθώς προώθησαν δύο άρματα μάχης προς την ανατολική όχθη.

Παράλληλα, δυνάμεις Αμερικανών πεζοναυτών προσεγγίζουν την πρωτεύουσα από τα νοτιοανατολικά και εμπλέκονται σε μάχες με Ιρακινούς στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Rashid, το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Βαγδάτης.

Ωστόσο, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι στρατιωτικοί αναλυτές για τη μικρή αντίσταση που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι αμερικανικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι ίσως οι Ιρακινοί να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους σε άλλα σημεία.

Νωρίτερα, ένα κτίριο ισοπεδώθηκε στην περιοχή της Μansour στη Βαγδάτη, ύστερα από τον βομβαρδισμό του με τέσσερις ”έξυπνες” βόμβες από βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου Β-1.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CΝΝ, από την επίθεση σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκατρείς, αλλά δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητά τους.

Οι πληροφορίες για την επίθεση βασίζονταν, μεταξύ άλλων, και σε ”ανθρώπινες πηγές”, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο βομβαρδισμός έμοιαζε με την αρχική επιχείρηση ”αποκεφαλισμού” του Σαντάμ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες στο κέντρο της Βαγδάτης, αλλά και οι βομβαρδισμοί εναντίον ιρακινών θέσεων, ενώ περισφίγγεται ο κλοιός γύρω από τη Μοσούλη, τη μοναδική σημαντική πόλη που κατέχουν εξ ολοκλήρου οι ιρακινές δυνάμεις.

Ωστόσο, στην πρώτη του επίσκεψη στα συμμαχικά στρατεύματα στο εσωτερικό του Ιράκ, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων στρατηγός Τ. Φρανκς δήλωσε ότι ”έμεινε εντυπωσιασμένος”, τονίζοντας παράλληλα πως ”οι κάτοικοι αυτής της χώρας θα θυμούνται για πάντα αυτές τις ημέρες”.

Εξάλλου, το ζήτημα του μεταπολεμικού καθεστώτος του Ιράκ συζητούν, μεταξύ άλλων, οι Τζ. Μπους και Τ. Μπλερ στο Μπέλφαστ, ενώ αναμένεται να τονίσουν ότι δεν θα έχουν τον πρώτο ρόλο τα Ηνωμένα Έθνη στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ο βομβαρδισμός από συμμαχικά αεροσκάφη των γραφείων του Αλ Τζαζίρα, όπως αναφέρει σχετικώς το ίδιο το δίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v