Ράμσφελντ: Ο Σαντάμ δεν έχει τον έλεγχο (update)

Ο Σαντάμ δεν ελέγχει πλέον πολλά στο Ιράκ, τόνισε ο Ράμσφελντ, ενώ δήλωσε άγνοια για την τύχη του ιρακινού ηγέτη. Νευροπαραλυτικά στοιχεία βρήκαν στο κεντρικό Ιράκ οι Αμερικανοί. Συνεδριάζουν Μπους και Μπλερ στο Μπέλφαστ.

Ράμσφελντ: Ο Σαντάμ δεν έχει τον έλεγχο (update)
Για απώλεια του ελέγχου του Ιράκ από το Σαντάμ έκανε λόγο ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, δηλώνοντας παράλληλα άγνοια για την τύχη του ιρακινού προέδρου. Νωρίτερα, νευροπαραλυτικά στοιχεία βρέθηκαν από τους Αμερικανούς στο Κεντρικό Ιράκ, ενώ συνεχίζεται η συνεδρίαση των Μπους και Μπλερ στο Μπέλφαστ.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν δεν ελέγχει πλέον πολλά στο Ιράκ, ενώ δήλωσε άγνοια για την πραγματική τύχη του. Εκτιμούμε ότι η ”βασιλεία” του τελείωσε, σχολίασε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, στην τακτική ενημέρωσή του.

Εξάλλου, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το τελευταίο 24ωρο τα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πάνω από χίλιες εξόδους στο Ιράκ, ενώ από την αρχή του πολέμου οι συμμαχικές δυνάμεις έριξαν πάνω από 750 πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ και τουλάχιστον 18.000 βόμβες ακριβείας.

Στην ίδια συνέντευξη ο στρατηγός Μάιερς ανακοίνωσε ότι 85 περίπου Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 150 τραυματίστηκαν μέχρι σήμερα στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Ο στρατηγός Μάιερς τόνισε ακόμα ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν συλλάβει και κρατούν πάνω από 7.000 ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου και τόνισε ότι από τα 800 άρματα μάχης που διέθετε ο ιρακινός στρατός αρχικά, όλα καταστράφηκαν ή εγκαταλείφθηκαν εκτός από μερικές δεκάδες.

Ωστόσο νωρίτερα, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις που έγιναν σε ουσίες που βρέθηκαν σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στο κεντρικό Ιράκ, γίνεται λόγος για την ύπαρξη ενός κοκτέιλ απαγορευμένων χημικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων θανατηφόρων νευροπαραλυτικών παραγόντων, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματικού.

Ο στρατηγός Michael Hamlet της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ομάδα ειδικών θα προχωρήσουν και σε περαιτέρω εξέταση των στοιχείων, ενώ οι απαντήσεις τους δεν θα έλθουν πριν από την Τρίτη. Οι ουσίες βρέθηκαν σε στρατόπεδο στην πόλη Albu Mahawish, που βρίσκεται στον Ευφράτη ποταμό, μεταξύ των Κερμπάλα και Χιλά.

Εξάλλου, ο Σαντάμ και οι υπόλοιποι ιρακινοί υπεύθυνοι θα δικαστούν από αμερικανικές δικαστικές αρχές για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του τωρινού πολέμου στο Ιράκ και από ιρακινές δικαστικές αρχές για τις παραβιάσεις που είχαν διαπράξει στο παρελθόν, όπως δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πρόσπερ, διπλωμάτης που είναι επιφορτισμένος με το φάκελο των εγκλημάτων πολέμου.

Ο Χέιζ Παρκς, ειδικός βοηθός του γενικού επιτρόπου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι έρευνες για εγκλήματα πολέμου διεξάγονται ήδη μετά τη μετάδοση από την ιρακινή τηλεόραση της εικόνας Αμερικανών αιχμαλώτων πολέμου και ψευδείς απολογισμούς των ιρακινών στρατευμάτων.

Εν τω μεταξύ, εκτός από τις μάχες που διεξάγονται στο κέντρο της Βαγδάτης, υπάρχουν έντονες συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανικών στρατιωτών και ιρακινών, στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

Εξάλλου, οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι ελέγχουν όλους τους μεγάλους δρόμους της πόλης, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίσταση από όσες ιρακινές δυνάμεις έχουν απομείνει.

Εν τω μεταξύ, δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια ιρακινής επίθεσης σε αμερικανικό κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων στα νότια περίχωρα της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές. Ανάμεσα στους τραυματίες δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματικός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο πως ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, από το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στο Κατάρ, προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη και μετά την εισβολή των δυνάμεων στο κέντρο της Βαγδάτης.

Συγκεκριμένα, ο Μπρουκς σχολίασε πως είναι ξεκάθαρο ότι ”δεν έχουμε τελειώσει τη δουλειά μας, οπότε είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το να γιορτάσουμε τη νίκη”, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη περιοχές της Βαγδάτης στις οποίες δεν έχουν μπει τα αμερικανικά στρατεύματα, κυρίως στα βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, η κρατική ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα από τη σημερινή σύνοδο στην οποία προήδρευσε ο Σαντάμ. Παρόντες ήταν επίσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ και ο υπουργός Άμυνας.

Η ιρακινή τηλεόραση δεν ανέφερε που έγινε η σύνοδος αυτή, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως οι εικόνες μεταδόθηκαν την ώρα που διεξάγονταν μάχες στα κυριότερα προεδρικά μέγαρα του Σαντάμ στο κέντρο της Βαγδάτης.

Επίσης, αυτή την ώρα συνεδριάζουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ, ενώ επίκειται και η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπους με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, προκειμένου για τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο του Ιράκ, και κυρίως για την κατάσταση στις πόλεις Βασόρα και Βαγδάτη.

Για μετακύλιση των πολεμικών επιχειρήσεων στο ”πεδίο της ψυχολογίας”, κάνει λόγο η Wall Street Journal. Σε άρθρο της με ημερομηνία 7 Απριλίου, η αμερικανική εφημερίδα, αναφέρει ότι ο πόλεμος κατά της ψυχολογίας των ιρακινών αποτελεί ίσως την αποτελεσματικότερη λύση, για την αποφυγή απωλειών αμάχων.

Σε αυτό, αναφέρεται, πρέπει να προστεθεί και η απροθυμία της αμερικανικής διοίκησης να πολιορκήσει την Βαγδάτη, προξενώντας έλλειψη τροφίμων και νερού στην πόλη. Οι κινήσεις της κατάληψης του αεροδρομίου και κυρίως η ”βόλτα των αρμάτων” στις νότιες συνοικίες το Σάββατο σκοπεύουν ακριβώς στην επικοινωνιακού τύπου προσβολή της ισχύος του Σαντάμ.

Τις επόμενες ημέρες, προστίθεται, είναι πιθανόν να παρακολουθήσουμε παρόμοιες επιχειρήσεις του στρατού συνδυασμένες με την ανάλογη προβολή από τα ΜΜΕ.

Ως τέτοιες θα πρέπει να χαρακτηριστούν ενδεχόμενες επιθέσεις κατά μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης στο εσωτερικό της πρωτεύουσας (της Rashid), αλλά κατά γιγαντιαίου πάρκου της Βαγδάτης, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ορμητήριο επιθέσεων προς τα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v