Νέοι βομβαρδισμοί, μαίνονται οι μάχες στη Βαγδάτη

Νέοι βομβαρδισμοί, αλλά και σκληρές μάχες διεξάγονται για την κατοχή γεφυρών επί του Τίγρη, ενώ από το πρωί οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν δύο παλάτια του Σαντάμ στο κέντρο της Βαγδάτης. Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης ελέγχουν οι Βρετανοί στη Βασόρα, ενώ νεκρός είναι ο ”χημικός Αλί”. Το θέμα του μεταπολεμικού Ιράκ στην ατζέντα Μπους-Μπλερ στο Μπέλφαστ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Νέοι βομβαρδισμοί, μαίνονται οι μάχες στη Βαγδάτη
Στον έλεγχο Αμερικανών πεζοναυτών βρίσκονται δύο από τα παλάτια του Σαντάμ, ενώ μάχες πραγματοποιούνται για τον έλεγχο γεφυρών–κόμβων επί του Τίγρη, ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσαν το πρωί οι αμερικανικές δυνάμεις. Στο Μπέλφαστ συναντάται σήμερα το απόγευμα ο Μπους με το Μπλερ, ενώ στις 5.00 συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας με θέμα το Ιράκ.

Αναλυτικότερα, δύναμη 65 αρμάτων μάχης και 40 τεθωρακισμένων βρίσκεται στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, έχει θέσει υπό έλεγχο δύο από τα παλάτια του Σαντάμ, ενώ σκληρές μάχες διεξάγονται για την κατοχή γεφυρών στον Τίγρη, αφού οι αμερικανικές δυνάμεις επιθυμούν να επιτεθούν και στην Ανατολική Βαγδάτη.

Από το πρωί δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίσθηκαν από την πλευρά των συμμάχων, στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Αμερικανοί να εξασφαλίσουν τη γέφυρα.

Oι αμερικανικές δυνάμεις, όπως τονίζεται σχετικώς, έχουν κυκλώσει τη Βαγδάτη και η μόνη διέξοδος προς την πόλη είναι στα βόρεια ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Βαγδάτη με το Κιρκούκ.

Εξάλλου, συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα της Βαγδάτης από τις αεροπορικές συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες στοχεύουν στις θέσεις επίλεκτων μεραρχιών της προεδρικής φρουράς.

Παράλληλα, νεκρός είναι ο ”χημικός” Αλί, επικεφαλής της νότιας πτέρυγας του Ιράκ και πρώτος εξάδελφος του Σαντάμ, ενώ για ”σφαγιασμό” Αμερικανών που επιχείρησαν να εισέλθουν στο κέντρο της Βαγδάτης έκανε λόγο ο υπουργός Τύπου του Ιράκ, Αλ Σαχάφ.

Νοτιότερα, στη Βασόρα, οι Βρετανοί ελέγχουν το σημαντικότερο τμήμα της πόλης, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι άλλοι τρεις Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, στο Μπέλφαστ συναντώνται σήμερα ο Τζ. Μπους με τον Τ. Μπλερ. Στην ατζέντα τους περιλαμβάνονται η εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ, το μεταπολεμικό καθεστώς, αλλά και το Μεσανατολικό.

Ωστόσο, περισσότερο από 6 μήνες θα χρειαστούν για τη δημιουργία και εγκαθίδρυση μιας νέας κυβέρνησης στο Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, P. Wolfowitz.

Εξάλλου, συνεχίζονται οι επιθέσεις των Αμερικανών στο Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου των ΗΠΑ από το Κατάρ.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις ανακαλύπτουν συνεχώς νέες αποθήκες με (συμβατικά) όπλα, ενώ υποστήριξε ότι ερευνάται το τούνελ που βρέθηκε κάτω από το αεροδρόμιο Σαντάμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεκροί των συμμαχικών δυνάμεων ανέρχονται στους 111, εκ των οποίων οι 81 προέρχονται από τις τάξεις των Αμερικανών.

Παράλληλα, στις 5.00 ώρα Ελλάδος ξεκινά η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα το Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v