Μάχες στο κέντρο της Βαγδάτης (update 2)

Σκληρές μάχες για τον έλεγχο δύο γεφυρών-κόμβων στον Τίγρη ποταμό διεξάγονται αυτήν την ώρα στη Βαγδάτη, όπου από το πρωί έχουν εισέλθει συμμαχικές δυνάμεις, καταλαμβάνοντας παλάτια του Σαντάμ. Νεκρός βρέθηκε ο ”χημικός” Αλί, δοικητής της νότιας ζώνης. Συνάντηση Μπους-Μπλερ σήμερα στο Μπέλφαστ.

Μάχες στο κέντρο της Βαγδάτης (update 2)
Σκληρές μάχες διεξάγονται για τον έλεγχο 2 γεφυρών-κόμβων στον Τίγρη ποταμό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο πεζοναύτες και να τραυματισθούν περισσότεροι.

Εξάλλου, οι συμμαχικές δυνάμεις παραμένουν στο κέντρο της Βαγδάτης ελέγχοντας τα παλάτια του Σαντάμ, ενώ νεκρός βρέθηκε ο ”χημικός” Αλί.

Αναλυτικότερα, τα παλάτια του Σαντάμ κατέχουν οι αμερικανικές δυνάμεις, ως αποτέλεσμα της σφοδρής επίθεσης που εξαπέλυσαν το πρωί εναντίον του κέντρου της Βαγδάτης, ενώ παράλληλα ελέγχουν όλες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην πρωτεύουσα, πλην εκείνης που συνδέει τη Βαγδάτη με το Κιρκούκ.

Εξάλλου, στο Μπέλφαστ συναντάται σήμερα ο Τζ. Μπους με τον Τ. Μπλερ, με κύρια θέματα συζήτησης, όπως αναφέρεται σχετικώς, το μεταπολεμικό Ιράκ, αλλά και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, συνεχίζονται αμείωτοι οι βομβαρδισμοί στην ιρακινή πρωτεύουσα, με τα συμμαχικά αεροπλάνα να στρέφουν τα πυρά τους εναντίον θέσεων της επίλεκτης προεδρικής φρουράς.

Σημειώνεται ότι σκληρές μάχες πραγματοποιούνται για την κατάληψη γεφυρών επί του ποταμού Τίγρη μεταξύ ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει τηλεγράφημα του Reuters, δύο πεζοναύτες σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν στις μάχες για την κατάληψη των γεφυρών, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ο θάνατος του ”χημικού” Αλί, εξαδέλφου του Σαντάμ και διοικητή της νότιας ζώνης του Ιράκ.

Εξάλλου, ο Ιρακινός υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι τα συμμαχικά στρατεύματα που εισήλθαν στο κέντρο της Βαγδάτης σφαγιάστηκαν, ενώ έκανε έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν την επίθεση στο Ιράκ.

Σκληρή αντίσταση αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί σε δύο ιρακινά υπουργεία, όπως αναφέρεται στο Reuters, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι Αγγλοσάξονες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με Ιρακινούς αξιωματούχους για την ”παράδοση της εξουσίας” στη Βαγδάτη.

Στο μεταξύ, το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σαντάμ, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις διαθέτουν περίπου 7.000 άνδρες στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου.

Εξάλλου, προς το κέντρο της Βασόρα προωθούνται οι βρετανικές δυνάμεις ελαχιστοποιώντας τους θύλακες αντίστασης, ενώ την πόλη της Καρμπάλα κατέλαβαν οι Αμερικανικοί ύστερα από σκληρές μάχες.

Νωρίτερα, ο υπ’ αριθμόν δύο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός P. Pace, κάλεσε τις ιρακινές δυνάμεις που αντιστέκονται να παραδοθούν, ώστε να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του νέου καθεστώτος.

Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι τα αεροπλάνα των ΗΠΑ πραγματοποίησαν 1.850 εξόδους τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων τουλάχιστον 600 συνδέονταν με βομβαρδισμούς.

Στο διπλωματικό πεδίο, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κ. Ράις, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν στη Μόσχα, για να συζητήσουν το ζήτημα του Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v