Νέο ”τζιχάντ” Σαντάμ- μάχες σε αεροδρόμιο (update)

Μετατρέψτε σε ”γη του πυρός τη γη των μουσουλμάνων”, καλεί ο Σαντάμ, ενώ σφοδρές μάχες διεξάγονται στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με το μεγαλύτερο μέρος του να ελέγχεται από Αμερικανούς. Κινητικότητα στο βόρειο μέτωπο. Σύσκεψη για την ”επόμενη ημέρα” φιλοξενεί το Παρίσι.

Νέο ”τζιχάντ” Σαντάμ- μάχες σε αεροδρόμιο (update)
”Κάντε τη γη των μουσουλμάνων γη του πυρός”, είπε πριν από λίγη ώρα σε νέο γραπτό μήνυμά του προς τον ιρακινό λαό ο Σ. Χουσεΐν, το οποίο διάβασε ο υπουργός Πληροφόρησης. Επίσης, ζήτησε ”τη βοήθεια του θεού, ώστε να γίνουμε παρανάλωμα του πυρός και να κάψουμε τους εισβολείς”.

Δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία για τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου της Βαγδάτης πηγές της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι από το μέτωπο των μαχών διαβεβαιώνουν ότι είναι ”υπό πλήρη συμμαχικό έλεγχο”.

Συγκλίνουσες ειδήσεις των διεθνών πρακτορείων κάνουν λόγο για κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους του αεροδρομίου ”Σαντάμ Χουσεΐν”, αν και παρατηρούν πως λόγω των πολλών κτιρίων που διαθέτει υφίστανται ακόμη σημαντικές εστίες ιρακινής αντίστασης.

Η μάχη για το αεροδρόμιο που διήρκεσε όλη τη νύχτα αναφέρεται ότι κόστισε τη ζωή σε 320 Ιρακινούς στρατιώτες, ενώ συμμαχικές πηγές ισχυρίζονται ότι καταστράφηκαν 31 αντιαεροπορικά πυροβόλα, 23 φορτηγά, ένα όχημα γεμάτο πυρομαχικά και τρία τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού του ιρακινού στρατού.

Στο μεταξύ, ιρακινές πηγές φέρονται να διαψεύδουν την πρόοδο των αγγλοσαξονικών στρατευμάτων αναφορικά με το αεροδρόμιο, ενώ Ιρακινός στρατιωτικός προειδοποιεί ότι η Βαγδάτη θα ”καταπιεί” τους εισβολείς της.

Εξάλλου, οι βομβαρδισμοί τόσο της πόλης όσο και του αεροδρομίου της Βαγδάτης συνεχίστηκαν όλο το βράδυ κατά κύματα, ενώ ελάχιστα ήταν τα αντιαεροπορικά πυρά από την πλευρά των Ιρακινών. Πλήρης ήταν η συσκότιση στην ιρακινή πρωτεύουσα το βράδυ της Πέμπτης, με τους Αμερικανούς να διαψεύδουν ότι έριξαν βόμβες συσκότισης ή ότι χτύπησαν την ηλεκτροπαραγωγική υποδομή της πόλης.

Επτά εκρήξεις ακούστηκαν πριν από λίγο στα νότια προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας, στην κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται το αεροδρόμιο.

Η κατάσταση είναι σταθερή στη Βασόρα, που ελέγχεται πλήρως, ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Χάζεμ αλ-Ράουι, στο δορυφορικό πρόγραμμα της ιρακινής τηλεόρασης. Ο Ιρακινός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ωστόσο ότι στην περιοχή της Νασιρίγια διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις.

Εξάλλου, χθες η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την εκταμίευση 80 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της επίθεσης στο Ιράκ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν επίσης για την επιβράβευση των συμμάχων των ΗΠΑ και για την ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε μία από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν από τη Βουλή προβλέπεται ότι δεν θα διατεθούν χρήματα από αυτό τον προϋπολογισμό σε εταιρίες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία ή τη Συρία. Εγκρίθηκε επίσης η πρόταση του Τζορτζ Μπους για τη χορήγηση βοήθειας στην Τουρκία ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Εξάλλου, στη διάρκεια της νύχτας αποβιβάστηκαν τμήματα της 4ης μεραρχίας πεζικού των ΗΠΑ στο Κουβέιτ. Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο τμήμα πόλη της Najaf φέρονται να ελέγχουν δυνάμεις της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας των ΗΠΑ, ενώ δυτικότερα σκληρές μάχες πραγματοποιούνται στην πόλη Samawah, μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων και της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας.

Από τις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ύστερα από συνάντησή του με υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε πως τον πρώτο ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ θα έχουν οι συμμαχικές δυνάμεις.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και οι υπόλοιποι και ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Στο Βόρειο Μέτωπο, έντονη χαρακτηρίζεται η κινητικότητα των κουρδικών στρατευμάτων, τα οποία δίνουν σφοδρές μάχες με τον ιρακινό στρατό, υποστηριζόμενα από τμήματα αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Στο διπλωματικό μέτωπο, σύσκεψη με θέμα το μεταπολεμικό σκηνικό στο Ιράκ διοργανώνει σήμερα η γαλλική διπλωματία. Στο Παρίσι θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν ο ρόλος του ΟΗΕ, αλλά και τα μη ανακοινωθέντα πορίσματα των χθεσινών επαφών με τον Κ. Πάουελ.

Άλλωστε, χθες επίσημη πηγή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ίσως την επόμενη εβδομάδα να γίνει γνωστή η σύνθεση του διοικητικού σχήματος που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του ιρακινού κράτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v