Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη Βαγδάτη

Μη υπολογίσιμες δυνάμεις πλέον οι ιρακινές μεραρχίες Μεδίνα και Βαγδάτη, λένε οι Αμερικανοί. Εικόνες με το Σαντάμ να χαμογελά σε συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου έδειξε η ιρακινή τηλεόραση. Νεκρός εικονολήπτης του BBC από νάρκη στο Βόρειο Ιράκ. Πέρασαν την κόκκινη γραμμή οι αμερικανικές δυνάμεις.

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τη Βαγδάτη
Μη υπολογίσιμες θα πρέπει να θεωρούνται πλέον οι μεραρχίες της προεδρικής φρουράς του Ιράκ, τονίζουν αμερικανικά στελέχη, ενώ οι δυνάμεις τους προωθούνται στη Βαγδάτη, ενώ ο Σαντάμ εμφανίστηκε να χαμογελά, σε εικόνες που έδειξε η ιρακινή τηλεόραση.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός στρατηγός Stanley McChrystal, δήλωσε πως οι μεραρχίες Βαγδάτη και Μεδίνα της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ, δεν θα πρέπει πλέον να θεωρούνται ”υπολογίσιμες δυνάμεις” ύστερα από τα πλήγματα που κατάφεραν εναντίον τους τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ακόμη ότι τμήματα του τακτικού ιρακινού στρατού ενισχύουν τις πληγείσες δυνάμεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς νότια της Βαγδάτης, στοιχείο που, όπως σχολιάζει ο στρατηγός, υποδηλώνει την αδυναμία των μεραρχιών.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιστράτηγος Βίνσεντ Μπρουκς είχει ανακοινώσει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πέρασαν την ”κόκκινη γραμμή” γύρω από τη Βαγδάτη, γεγονός που ο στρατός θεωρεί πως μπορεί να προκαλέσει την έναρξη επιθέσεων με χημικά από τις ιρακινές δυνάμεις. Για τον λόγο αυτό, οι στρατιώτες εξοπλίστηκαν με κατάλληλες στολές προστασίας από χημικό και βιολογικό πόλεμο

Άλλωστε, ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι οι δυνάμεις εμπροσθοφυλακής των ΗΠΑ που κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη από τα νοτιοδυτικά βρίσκονται περίπου 30 χιλιόμετρα από το νότιο άκρο της ιρακινής πρωτεύουσας, και άλλες δυνάμεις που κινούνται κατά μήκος του ποταμού Τίγρη απέχουν περί τα 40 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις των συμμάχων στο Βόρειο Ιράκ, κοντά στην πόλη Κιρκούκ, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις έχουν καταλάβει ιρακινές θέσεις στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, σε μήνυμά του που αναγνώστηκε σήμερα στην ιρακινή τηλεόραση, ο Σαντάμ προειδοποίησε τους Κούρδους του Ιράκ να μην συμμαχήσουν με τους εισβολείς, βοηθώντας τους να ανοίξουν νέο μέτωπο κατά του Ιράκ. Στο προεδρικό μήνυμα, που διαβάστηκε από τον υπουργό των Πληροφοριών, ο Σαντάμ ζήτησε από τις κουρδικές δυνάμεις να μην βιαστούν για κάτι που θα το μετανιώσουν.



Παράλληλα, η ιρακινή τηλεόραση έδειξε τον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ να χαμογελάει με μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, φορώντας στρατιωτική στολή σε ένα δωμάτιο με τους υπουργούς του.

Εξάλλου, ανήσυχη εμφανίζεται η Διεθνής Αμνηστία για τις μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων και για τη χρήση βομβών διασποράς σε επιθέσεις των ΗΠΑ σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Την 1η Απριλίου, αναφέρθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 33 άμαχοι, περιλαμβανομένων πολλών παιδιών, και περίπου 300 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον της πόλης Αλ-Χίλα.

Εν τω μεταξύ, νεκρός είναι ο 52χρονος εικονολήπτης που εργαζόταν για λογαριασμό του BBC, από νάρκη στο Κίφρι, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ακόμη, οι αμερικανικές δυνάμεις βρήκαν δύο πυραύλους Αλ Σαμούντ 2 στο κεντρικό Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTOM). Μονάδες Πεζοναυτών ’’βρήκαν δύο πυραύλους Αλ Σαμούντ 2 σε επιχειρήσεις τους την Δευτέρα σε αγρόκτημα κοντά στο Αλ Χίλα, στο κεντρικό Ιράκ’’, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της CENTCOM.

Οι Ιρακινοί έχουν δηλώσει ότι είχαν περίπου εκατό πυραύλους αυτού του τύπου και ότι είχαν καταστρέψει περισσότερους από 70 υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ πριν από την έναρξη του πολέμου.

* Στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” δημοσιεύεται Interactive χάρτης με την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v