”Περάσαμε την κόκκινη γραμμή”, λένε οι Αμερικανοί

Μόλις 30 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης βρίσκονται τα συμμαχικά στρατεύματα, ύστερα από τις ”σφοδρότερες μάχες του πολέμου” στις πόλεις Κερμπάλα και Κουτ. Περάσαμε την ”κόκκινη γραμμή” γύρω από τη Βαγδάτη, δηλώνει ο Μπρουκς. Διαψεύδει το Ιράκ. Δείτε τον Interactive χάρτη του euro2day.gr

”Περάσαμε την κόκκινη γραμμή”, λένε οι Αμερικανοί
Μόλις 30 χιλιόμετρα από το νότιο άκρο της ιρακινής πρωτεύουσας βρίσκονται οι δυνάμεις εμπροσθοφυλακής των ΗΠΑ, ύστερα από τις σφοδρότερες μάχες του πολέμου μέχρι σήμερα, στις πόλεις Κερμπάλα και Κουτ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Αμερικανός αντιστράτηγος Βίνσεντ Μπρουκς, τα αμερικανικά στρατεύματα κατέστρεψαν τη μεραρχία της Βαγδάτης της ιρακινής προεδρικής φρουράς κοντά στην πόλη Αλ Κουτ, νοτιοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο Μπρουκς ανακοίνωσε ακόμη ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πέρασαν την ”κόκκινη γραμμή” γύρω από τη Βαγδάτη, γεγονός που ο στρατός θεωρεί πως μπορεί να προκαλέσει την έναρξη επιθέσεων με χημικά από τις ιρακινές δυνάμεις. Για τον λόγο αυτό, οι στρατιώτες εξοπλίστηκαν με κατάλληλες στολές προστασίας από χημικό και βιολογικό πόλεμο.

Νωρίτερα, από αμερικανική στρατιωτική πηγή ανακοινώθηκε ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν γέφυρα στρατηγικής σημασίας στον Τίγρη κοντά στην Αλ Κουτ, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, αναχαιτίζοντας τη μεραρχία ”Βαγδάτη” της προεδρικής φρουράς και εξασφαλίζοντας έτσι τον έλεγχο του κυρίως αυτοκινητόδρομου που συνδέει την Αλ Κουτ με τη Βαγδάτη.

Εξάλλου, στην Καρμπάλα, στα δυτικά της πόλης Αλ Κουτ, η μεραρχία ”Μεδίνα” της προεδρικής φρουράς πιέζεται από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Τα αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν επίσης ένα φράγμα βορειοδυτικά της Βαγδάτης και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Άλλωστε, ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι οι δυνάμεις εμπροσθοφυλακής των ΗΠΑ που κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη από τα νοτιοδυτικά βρίσκονται περίπου 30 χιλιόμετρα από το νότιο άκρο της ιρακινής πρωτεύουσας, και άλλες δυνάμεις που κινούνται κατά μήκος του ποταμού Τίγρη απέχουν περί τα 40 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πληροφόρησης του Ιράκ τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι ιρακινές δυνάμεις απέκρουσαν την αμερικανική επίθεση για την κατάληψη της ιερής πόλης Νατζάφ και κατήγγειλε τους Αμερικανούς ότι βομβαρδίζουν ιερά τεμένη του Ισλάμ στην πόλη αυτή νότια της Βαγδάτης.

Ο ίδιος διέψευσε ακόμη ότι τα αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας γέφυρα στον Τίγρη ποταμό στην πόλη Αλ Κουτ, προελαύνοντας προς τη Βαγδάτη.

Στη συνέντευξή του ο Ιρακινός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι οι χθεσινοβραδινοί βομβαρδισμοί της Βαγδάτης στοίχισαν τη ζωή 10 Ιρακινών και τραυμάτισαν 90.

Εν τω μεταξύ, αμερικανικό αεροσκάφος έπληξε σήμερα μαιευτήριο του Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη και άλλα κτίρια κοντά στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης της Βαγδάτης που δεν αποτελούσαν στρατιωτικό στόχο, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων και τον τραυματισμό 25.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις, 11 πτώματα βρέθηκαν στο ίδιο ιρακινό νοσοκομείο της Νασιρίγια όπου είχε διασωθεί η 19χρονη Jessica Lynch. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν τα πτώματα ανήκουν σε Αμερικανούς στρατιώτες.

* Στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” δημοσιεύεται Interactive χάρτης με την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v