Πανισλαμικό κάλεσμα Σαντάμ (update)

Από τον υπουργό Τύπου τελικά και όχι από τον ίδιο το Σαντάμ (όπως είχε προαναγγελθεί) απευθύνθηκε πανισλαμικό κάλεσμα για αντίσταση κατά των εχθρών, προκειμένου να αποχωρήσουν από το Ιράκ. Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε Βαγδάτη και Βασόρα. Νέα συμμαχικά πυρά κατά αμάχων υπό τον φόβο των επιθέσεων.

Πανισλαμικό κάλεσμα Σαντάμ (update)
Κάλεσμα σε ”τζιχάντ” προς το μουσουλμανικό κόσμο εναντίον των εχθρών περιείχε το διάγγελμα του Σαντάμ το οποίο διάβασε από την ιρακινή τηλεόραση ο υπουργός Τύπου.

Νωρίτερα, η ιρακινή τηλεόραση είχε ανακοινώσει ότι το διάγγελμα θα απηύθυνε ο ίδιος ο Σαντάμ.

Παράλληλα, με νέους βομβαρδισμούς και συμμαχικά πυρά κατά αμάχων υπό τον φόβο των επιθέσεων συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ενώ καταφθάνουν τα πρώτα σχέδια μάχης που υποδηλώνουν ”μεταφορά” του πολέμου στη Βαγδάτη, όπως δηλώνουν αμερικανικά στρατιωτικά στελέχη.

Νωρίτερα, Αμερικανοί πεζοναύτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα άοπλο οδηγό καθώς και τους συνεπιβάτες του, σε ένα σημείο ελέγχου νότια της Βαγδάτης, μόλις μια ημέρα ύστερα από το θάνατο επτά γυναικών και παιδιών με παρόμοιο τρόπο κοντά στη Νατζάφ.

Εξάλλου, δόθηκε το ”πράσινο φως” από την Βουλή των Αντιπροσώπων για την αύξηση του προϋπολογισμού για την άμυνα κατά 74,7 δισ. δολάρια, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Μπούς προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ και ένα μέρος της ανοικοδόμησης της χώρας.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί τόσο της Βαγδάτης όσο και της Βασόρα, ενώ σύμφωνα με τον ιρακινό υπουργό Πληροφόρησης, Μοχάμεντ Αλ-Σαχάφ, 56 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, από τους βομβαρδισμούς των συμμαχικών δυνάμεων. Ο ίδιος τόνισε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250, από τους οποίους οι 125 είναι στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων κάνουν λόγο για μεταφορές στρατευμάτων προκειμένου για την πολιορκία της Βαγδάτης, που θεωρείται από τους Αμερικανούς ως η ”τελευταία φάση του πολέμου”.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ έκανε σήμερα έκκληση προς την Τουρκία να βοηθήσει το Ιράκ να διώξει από το έδαφός του τις βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις. ”Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σύρουν τον γειτονικό, φιλικό και μουσουλμανικό τουρκικό λαό σε έναν πόλεμο που θα οδηγήσει εκεί που μόνο ο Αλλάχ γνωρίζει”, επισημαίνει ο Σάμπρι σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο Ανατολή.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί μετεωρολόγοι, οι αμερικανό-βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ θα αντιμετωπίσουν από την Παρασκευή το πρώτο πραγματικό κύμα καύσωνα, καθώς η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 41 βαθμούς.

Εξάλλου, την εμπιστοσύνη του Τζώρτζ Μπους στο γενικό πλάνο των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άρι Φλέισερ.

”Εμπιστεύεται το πλάνο ο πρόεδρος, το έχει εγκρίνει, αυτό προχωρά και ο πρόεδρος έχει μια επιφυλακτική προσέγγιση των πραγμάτων”, δήλωσε ο Φλέισερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v