Μπους: Κάθε μέρα είμαστε πιο κοντά στη νίκη

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες για την κατάληψη των πόλεων στρατηγικής σημασίας στο Ιράκ, ενώ βομβαρδισμοί πλήττουν τη Βαγδάτη, χτυπώντας και το παλάτι του γιου του Σαντάμ, Κουσάι. Κάθε ημέρα είμαστε και πιο κοντά στη νίκη, δήλωσε ο Μπους.

Μπους: Κάθε μέρα είμαστε πιο κοντά στη νίκη
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες για την κατάληψη των πόλεων στρατηγικής σημασίας στο Ιράκ, ενώ βομβαρδισμοί πλήττουν τη Βαγδάτη, χτυπώντας και το παλάτι του γιου του Σαντάμ, Κουσάι, και τα συμμαχικά στρατεύματα καταφέρνουν πλήγματα στις επίλεκτες μεραρχίες του Σαντάμ.

Ιδιαίτερα σκληρές είναι οι μάχες που λαμβάνουν χώρα γύρω από τη Βασόρα, τη Νασιρίγια και τη Νατζάφ. Πριν από λίγο μάλιστα, ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν εκ νέου την ιρακινή πρωτεύουσα, πλήττοντας και το προεδρικό κτιριακό συγκρότημα (Ανάκτορο της Δημοκρατίας).

Σε ομιλία του προς την ηγεσία της ακτοφυλακής στη Φιλαδέλφεια, ο Μπους δήλωσε ότι ”κάθε ημέρα που περνάει φέρνει πιο κοντά τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη και στη νίκη. Έσπευσε ωστόσο να προειδοποιήσει ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι ακόμα.

Στελέχη του Πενταγώνου αναφέρουν ότι η μεραρχία Medina της επίλεκτης προεδρικής φρουράς του Σαντάμ έχει δεχτεί σοβαρότατα πλήγμα από τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Ο στρατηγός Μπρουκς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ”όπου βρίσκεται το καθεστώς του Σαντάμ, τους διαμηνύουμε ότι ερχόμαστε”, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να πτοηθούν από τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Σε αντίθεση με τις συμμαχικές αναφορές, ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Νατζί Σαμπρί, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ηττηθεί σε όλα τα μέτωπα, καθώς και ότι (οι συμμαχικές δυνάμεις) υποχωρούν αντιμετωπίζοντας σθεναρή αντίσταση”.

Νωρίτερα, ένα αυτοκίνητο έπεσε στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και τυλίχθηκε στις φλόγες, όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στην ιρανική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια ή όχι.

Εξάλλου, ταξίδι στην Τουρκία και στα γραφεία του ΝΑΤΟ στα Βρυξέλλες πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, προκειμένου να συζητήσει για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Μάλιστα, ο Πάουελ ζήτησε να συναντηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις Κρις Πάτεν και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της, ζήτησε σήμερα εκ νέου την άμεση παύση του πολέμου στο Ιράκ και τη διευθέτηση της ιρακινής κρίσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εκφράζοντας τη μεγάλη λύπη της για ”το αίμα αθώων Ιρακινών”.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com) στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v