Ενισχύονται οι αεροπορικές επιθέσεις

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη, κυρίως εναντίον στόχων της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ. Σκληρές μάχες γύρω από τις πόλεις Κarbala και Hillah. Το συμμαχικό σχέδιο υπερασπίστηκε ο Ντ. Ράμσφελντ, ενώ στους 53 ανέρχονται έως τώρα οι νεκροί Αγγλοσάξονες.

Ενισχύονται οι αεροπορικές επιθέσεις
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη και το Ιράκ γενικότερα, με την αγγλοσαξονική αεροπορία να στρέφει τα πυρά της σε στόχους που σχετίζονται με την προεδρική φρουρά του Σαντάμ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CΝΝ, η χθεσινή ημέρα υπήρξε μια από τις σκληρότερες από πλευράς βομβαρδισμών, αφού η αεροπορία πραγματοποίησε περισσότερες από 1.800 εξόδους, με κύριους στόχους 3 μεραρχίες της προεδρικής φρουράς, και συγκεκριμένα τη Μεδίνα, τη Βαγδάτη και τη Χαμουραμπί.

Εξάλλου, το συμμαχικό σχέδιο επιθέσεως υπερασπίστηκε χθες ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ντ. Ράμσφελντ, τονίζοντας ότι η μάχη για την κατάληψη της Βαγδάτης δεν αναβάλλεται, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στρατηγού Τ. Φρανκς, ο οποίος υπογράμμισε πως απλώς οι δυνάμεις του θα είναι πιο προσεκτικές πριν εισβάλλουν στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, μόλις 50 μίλια από τη Βαγδάτη βρίσκονται οι προφυλακές των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ σκληρές μάχες διεξάγονται στην περιοχή μεταξύ Κarbala και Hillah, με την ενεργό συμμετοχή επιθετικών ελικοπτέρων Αpache.

Νοτιότερα, την ισχυρότερη επίθεση από τη διάρκεια του πολέμου πραγματοποίησαν εναντίον της Βασόρα οι βρετανικές δυνάμεις, οι οποίες συνέλαβαν και 300 Ιρακινούς αιχμαλώτους, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας των ”Financial Times”.

Παράλληλα, πάνω από 4.000 Άραβες μαχητές είναι έτοιμοι να προσφέρουν τη ζωή τους σε επιθέσεις αυτοκτονίας, ώστε να οδηγήσουν σε ήττα τις δυτικές δυνάμεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού Τύπου.

Αναφορικά με το τελευταίο, ο Αμερικανός πτέραρχος δήλωσε ότι οι αναμενόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των αγγλοσαξονικών δυνάμεων δεν πρόκειται να μεταβάλουν τα αρχικά πολεμικά πλάνα των ”συμμάχων”.

Σημειώνεται ότι μυστήριο παραμένει η υπόθεση του φορτηγού που εισήλθε σε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ, τραυματίζοντας 15 άνδρες.

Στους 39 ανέρχονται οι Αμερικανοί νεκροί και στους 107 οι τραυματίες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ενώ 24 Βρετανοί έχουν βρει τον θάνατο.

Ωστόσο, 420 Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 4.000 τραυματίσθηκαν από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού Τύπου.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ”προειδοποίηση” προς τη Συρία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Πάουελ, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί δημοσκόπηση που επισημαίνει ότι η υποστήριξη της βρετανικής κοινής γνώμης στον πόλεμο με το Ιράκ μειώθηκε.



Συγκεκριμένα, το 54% των Βρετανών εξέφρασε θετική γνώμη για τον πόλεμο, ενώ το αντίστοιχο αποτέλεσμα της προηγούμενη δημοσκόπησης ανήλθε στο 59%.

Με βάση την ίδια έρευνα, ενισχύθηκε το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι οι πολεμικές συγκρούσεις θα διαρκέσουν περισσότερο.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v