Σφοδρές επιθέσεις, πλοία με βοήθεια (update2)

Κέντρα επικοινωνιών και έλεγχου έχουν ως στόχο οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη, λέει αμερικανός εκπρόσωπος. Κατέφθασε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια στην Umm Qasr. Πυκνώνουν οι επιχειρήσεις στο Β. Μέτωπο. Πρόσθετες δυνάμεις 130.000 ανδρών προωθούνται στα μέτωπα. ”Σοκ και δέος” από την παραίτηση Περλ.

Σφοδρές επιθέσεις, πλοία με βοήθεια (update2)
Τα πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια κατέπλευσε στον λυμένα Umm Qasr την ίδια στιγμή που πυκνώνουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ, ενώ άλλοι 130.000 άνδρες θα αποσταλλούν ως ενίσχυση στις ήδη υφιστάμενες ”δυτικές” δυνάμεις. Στα κέντρα ελέγχου και επικοινωνιών επικεντρώθηκαν οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ. Αίσθηση προκάλεσε η παραίτηση Περλ.

Αναλυτικότερα, εντονότερη δραστηριοποίηση των Κουρδικών δυνάμεων παρατηρείται στο Βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Αξίζει να αναφερθεί η άφιξη στο λιμάνι του Umm Qasr του πρώτου πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο μεταφέρει τρόφιμα ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, αλλά και νερό.

Το πλοίο ονομάζεται Sir Galahad, ανήκει στην Βρετανία, ενώ η παραπάνω κίνηση, όπως αναφέρεται στο Reuters, εντάσεται στην διακηρυχθείσα πολιτική των Μπους και Μπλερ ότι ο πόλεμος διεξάγεται εναντίον του Σαντάμ και όχι του ιρακινού λαού.

Παράλληλα, Aμερικανός ταξίαρχος σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφoυς στο Κατάρ, υποστήριξε ότι οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συνεχείς επιδρομές εναντίον ιρακινών κέντρων επικοινωνιών και ελέγχου, ενώ τόνισε ότι διεξάγονται μάχες γύρω από την πόλη της Νasiriyah.

Mάλιστα δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως επιτυχείς τις επιχειρήσεις των βρετανικών δυνάμεων στη Βασόρα.

Οσον αφορά στο Βόρειο Μέτωπο, κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την στρατηγικής σημασίας πόλης του Κιρκούκ, ενώ οι Αμερικανοί ενισχύουν συνεχώς το Βόρειο Μέτωπο μεταφέροντας τα βαρέα όπλα και τον εξοπλισμό της 1ης μεραρχίας πεζικού στο αεροδρόμιο που κατέλαβαν οι 1.000 αλεξιπτωτιστές της 173ης ταξιαρχίας.

Εξάλλου, νέες εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη της Βαγδάτης, η οποία σφυροκοπείται ανελέητα, με κύριο στόχο τα κέντρα επικοινωνιών και ελέγχου.

Στο μεταξύ, ενισχύσεις 130.000 ανδρών θα λάβουν οι ήδη υφιστάμενες αγγλοσαξονικές δυνάμεις, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου, ενώ καθοδόν προς τα Κουβέιτ βρίσκονται τμήματα της ”ψηφιακής” 4ης μεραρχίας πεζικού, αν και όπως εκτιμάται η μονάδα δεν θα καταστεί πλήρως επιχειρησιακή μέχρι την 10η Απριλίου.

Στρατιωτικοί αναλυτές εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους για την τροπή που φαίνεται να λαμβάνουν οι εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις Μπους ο οποίος υποστήριξε ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, ώστε να κερδηθεί.

Παράλληλα ”σοκ και δέος” προκάλεσε η παραίτηση του Ρ. Περλ, που θεωρείται ο ”πατέρας” της εισβολής στο Ιράκ, από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής.

Η παραίτησή του οφέλειται στην αναμιξή του σε επιχειρηματικά σκάνδαλα, ενώ ορισμένοι κύκλοι τη συνδέουν με τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Εξάλλου, πυρ κατά πολιτών οι οποίοι επιχείρησαν να εγκαταλείψουν την Βασόρα άνοιξαν Ιρακινοί στρατιώτες, ενώ αξίζει να αναφερθούν οι δηλώσεις Αμερικανού ανώτατου αξιωματικού, ο οποίος παραδέχθηκε τα προβλήματα που προκάλεσαν στις δυτικές δυνάμεις οι καταδρομικού τύπου επιχειρήσεις, που υιοθετούν οι Ιρακινές αντάρτικες δυνάμεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού τύπου του Ιράκ, Αλ Σαχάφ, 33 αγγλοσαξονικά άρματα καταστράφηκαν στην περιοχή του κεντρικού Ιράκ, ενώ υπογράμμισε ότι 116 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 695 έχουν τραυματισθεί στη Βασόρα, από τις αρχές του πολέμου.

Παράλληλα, πληθαίνουν τα επικριτικά δημοσίευμα του Αμερικανικού τύπου εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ στο Ιράκ. Η ΝΥ Τimes τονίζει σήμερα ότι ”η κυβέρνηση Μπους ερμήνευσε εσφαλμένα τα ιρακινά σχέδια’’, ενώ η Washington Post υπογραμμίζει την αποτυχία των ΗΠΑ να προσεταιρισθούν την Τουρκία με αποτελεσματικό τρόπο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πρωτοσέλιδο της Wall Street Journal, το οποίο τονίζει την δυσκολία των ΗΠΑ να εξεγείρουν τον ιρακινό λαό.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον

INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v