Τι προκάλεσε την παραίτηση Perle

Η πιθανή ανάμιξη του Richard Perle σε επιχειρηματικά σκάνδαλα (συμβόλαιο με τηλεπικοινωνιακή εταιρία, συνάντηση με σαουδάραβα έμπορο όπλων) οδήγησε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου από το Συμβούλιο Αμυντικής Πολιτικής των ΗΠΑ.

Τι προκάλεσε την παραίτηση Perle
Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ, Richard Perle, ως αποτέλεσμα αποκαλύψεων επιχειρηματικών του deals με Σαουδάραβα έμπορο όπλων, αλλά και συμβολαίου με τηλεπικοινωνιακή εταιρία (Global Crossing), η οποία ζήτησε να πουληθεί κινέζους επενδυτές.

Παρά το ότι το συγκεκριμένο συμβούλιο δεν λαμβάνει χρηματικές αμοιβές από το Πεντάγωνο, η επιρροή του κυρίως σε πολιτικούς κύκλους θεωρείται εξαιρετικά αυξημένη.

Σε επιστολή που ο R. Perle απέστειλε προς τον D. Rumsfeld, ο οποίος τον είχε προ δύο ετών επιλέξει για τη θέση, επισημαίνει την ανησυχία του σχετικά με την πιθανότητα η κριτική που δέχεται για τους επιχειρηματικούς του δεσμούς ”να αποσπάσει την προσοχή των αμερικανών επιτελικών από τον πόλεμο στο Ιράκ”.

Εμμέσως, ο απερχόμενος αποκρούει τις κατηγορίες για αθέμιτες επιχειρηματικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι ”ίσως να μην προλάβαινε να αποκρούσει τις κατηγορίες πριν αυτές βλάψουν την εξέλιξη της εκστρατείας”.

Όπως προέκυψε από δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου, ο R. Perle, που από πολλούς θεωρείται ένας από τους ”αρχιτέκτονες του πολέμου”, εάν και εφόσον το αμερικανικό πεντάγωνο έδινε την έγκριση του για την πώληση της χρεοκοπημένης τηλεπικοινωνιακής Global Crossing, αυτός θα λάμβανε ως αμοιβή 600.000 δολ.

Εξάλλου, καταλυτικό για την αποχώρηση Perle αποδείχτηκε το πρόσφατο άρθρο των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο τελευταίος συνέφαγε με τον φερόμενο ως έμπορο όπλων, Adnan Khashoggi.

”Ο R. Perle κατανοεί βαθιά τις διαδικασίες επίτευξης της εθνικής ασφάλειας της χώρας και υπήρξε έξοχος πρόεδρος του Συμβουλίου σε μία σημαντική στιγμή της ιστορίας μας”, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός άμυνας στηρίζοντας τον παραιτηθέντα, αλλά και κάνοντας δεκτή την παραίτηση.

”Η κίνηση Perle είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν εξαφανίζει το πρόβλημα, αφού αυτός παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου”, επισημαίνει ο γερουσιαστής, J. Coyers.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v