Ανοιγμα μετώπου στο Β. Ιράκ (υpdate)

Στο άνοιγμα δεύτερου μετώπου στοχεύει η ρίψη 1.000 Αμερικανών αλεξιπτωτιστών σε ελεγχόμενο από κουρδικές δυνάμεις αεροδρόμιο, στο Βόρειο Ιράκ. Βρετανική παραδοχή της αντίστασης σε ιρακινές πόλεις. Στους 251 οι νεκροί-τραυματίες των βομβαρδισμών, λέει ο υπουργός Υγείας. Αναχαίτιση ιρακινών πυραύλων στο Κουβέιτ.

Ανοιγμα μετώπου στο Β. Ιράκ (υpdate)
To άνοιγμα του δεύτερου μετώπου από τους 1.000 αλεξιπτωτιστές στο Β. Ιράκ, η παραδοχή από τις αγγλοσαξονικές δυνάμες της αντίστασης που προβάλλουν οι Ιρακινοί σε συγκεκριμένες πόλεις, αλλά και τα 251 θύματα από βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη αποτελούν τις κυριότερες εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ.

Ειδικότερα, σκληρή αντίσταση αντιμετωπίζουν οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις στην πόλη της Βασόρα, σύμφωνα με δηλώσεις Βρετανού εκπροσώπου Τύπου, ενώ για την πόλη της Umm Qasr δήλωσε ότι οι θύλακες αντίστασης έχουν ελαχιστοποιηθεί και η κατάσταση ελέγχεται.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι δύο Βρετανοί στρατιώτες που θεωρούνταν αγνοούμενοι είναι τελικώς νεκροί, ενώ υποστήριξε πως οι βρετανικές δυνάμεις κατέσβησαν τις πυρκαγιές στις 3 από τις 9 πετρελαιοπηγές.

Εξάλλου, δύο εκρήξεις και συναγερμοί ακούστηκαν στην πόλη του Κουβέιτ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πύραυλοι Patriot αναχαίτισαν ”άγνωστα αντικείμενα”, πιθανότατα πυραύλους από το Ιράκ.

Στο μεταξύ, στα 251 ανέρχονται τα θύματα (νεκροί - τραυματίες) στη Βαγδάτη από βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας του Ιράκ.

Εξάλλου, στο άνοιγμα δεύτερου μετώπου στοχεύει η ρίψη 1.000 Αμερικανών αλεξιπτωτιστών της 173ης ταξιαρχίας από την Ιταλία, σε ελεγχόμενο από κουρδικές δυνάμεις αεροδρόμιο στο Βόρειο Ιράκ.

Η εξέλιξη αυτή ήλθε μετά την άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί την ανάπτυξη και προώθηση 62.000 ανδρών στο έδαφός της.

Εξάλλου, ιρακινό κομβόι περίπου 120 οχημάτων από τη Βασόρα και με κατεύθυνση τη χερσόνησο Αl Faw δέχθηκε συνδυασμένη επίθεση από ξηρά και αέρα, ενώ φάλαγγα περίπου 1.000 Ιρακινών οχημάτων ε΄φυγε από τη Βαγδάτη, με πιθανό αντικειμενικό στόχο να καταλάβει κάποια από τις γέφυρες του Ευφράτη.

Η συγκεκριμένη φάλαγγα βρέθηκε και αυτή στο στόχαστρο των Αμερικανών, δίχως όμως να διευκρινισθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στη Βαγδάτη, με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Sky News να υποστηρίζει ότι ακούστηκαν τουλάχιστον 30 εκρήξεις από την ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, αξιωματικός του Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ υποστήριξε ότι στους στόχους περιλαμβανόταν και αεροδρόμιο με μαχητικά αεροσκάφη MiG.

Εξάλλου, στα γεωπολιτικά προβλήματα αναφέρθηκαν κατά κύριο λόγο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μπλερ και ο Τζ. Μπους, ενώ σήμερα Πέμπτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη σχετικά με τη στρατηγική που υιοθετήθηκε για την επέμβαση στο Ιράκ.

Ωστόσο, επιφυλάξεις για τη διάρκεια του πολέμου υιοθετούν Αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, στο οποίο τονίζεται ότι ορισμένα στοιχεία όπως οι κακές καιρικές συνθήκες, αλλά και η αντίσταση που προβάλουν οι Ιρακινοί, υποχρέωσαν τους στρατηγούς να επανεκτιμήσουν τις προσδοκίες τους.

Σημειώνεται ότι στους 47 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από την αγγλοσαξονική πλευρά, όπως αναφέρει το CΝΝ.

Εξάλλου, πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν στο CΝΝ ότι ερευνούν την πιθανότητα Ιρακινοί στρατιώτες να σκότωσαν εν ψυχρώ επτά Αμερικανούς ενόπλους.

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, αδιευκρίνιστος αριθμός πεζοναυτών των ΗΠΑ τραυματίστηκαν από φίλια πυρά κοντά στην πόλη της Nasiriyah, δίχως όμως να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v