Μακελειό στη Βαγδάτη, παρέμβαση Μπους (update 3)

Στους 15 ανέρχονται προς στιγμήν οι νεκροί από το βομβαρδισμό της λαϊκής αγοράς της Βαγδάτης, ενώ ο πρόεδρος Μπους επεσήμανε ότι η ”ελευθερία είναι το δώρο του θεού προς τον κόσμο”!. Πηγές σιιτών στο Ιράν διέψευσαν τις πληροφορίες για μαζική εξέγερση στη Βασόρα.

Μακελειό στη Βαγδάτη, παρέμβαση Μπους (update 3)
Σε ”μακελειό” εξελίσσεται ο βομβαρδισμός της λαϊκής αγοράς της Βαγδάτης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 15 νεκροί, άμαχοι ως επί το πλείστον, σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters.

Εξάλλου, σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος Μπους αναφέρει ότι η απειλή από τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι τεράστια, ενώ διεμήνυσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα είναι ανηλεείς στην προσπάθειά τους να είναι οι τελικοί νικητές.

Ο Μπους τόνισε προς τους Αμερικανούς ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει ο πόλεμος, οι απαιτήσεις του οποίου είναι διαφορετικές από αυτόν του Αφγανιστάν, ενώ αναφερόμενος προς τον ιρακινό λαό, τόνισε ότι πλησιάζει η ημέρα της κρίσης για το καθεστώς του Σαντάμ.

Παράλληλα τόνισε ότι λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή της χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων, υπενθυμίζοντας ότι οποιαδήποτε νίκη ή θυσία εξυπηρετεί το στόχο υπεράσπισης ξένων ζωών, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η ελευθερία αποτελεί δικαίωμα κάθε ανθρώπου και είναι το δώρο του θεού προς τον κόσμο.

Εξάλλου, κανένα κρούσμα εξέγερσης παρά μόνο σποραδικές και μικρής κλίμακας ταραχές εκδηλώθηκαν στην πόλη της Βασόρα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αντιπολιτευόμενου Σιίτη.

Η οργάνωση ”Γιατροί χωρίς Σύνορα” ανακοίνωσε την αποστολή δύο φορτηγών με χειρουργικό και φαρμακευτικό υλικό στη Βαγδάτη, ενώ ο γαλλικός Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε έκκληση για δωρεές.

Παράλληλα, οι σκληρότερες μάχες από την έναρξη του πολέμου πραγματοποιούνται μεταξύ αμερικανών στρατιωτών της εμπροσθοφυλακής της 3ης μεραρχίας και Ιρακινών δυνάμεων στην περιοχή της πόλης Najaf, με τις απώλειες των τελευταίων να ανέρχονται μέχρι και 750 άτομα.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι συγκρούσεις θα ενταθούν, ενώ βορειότερα και νότια της Βαγδάτης φαίνεται να έχουν οχυρωθεί 3 επίλεκτες μεραρχίες (Μεδίνα, Βαγδάτη, Αλ Αμάρα) οι οποίες ανήκουν οργανικά στην προεδρική φρουρά.

Εξάλλου, εμπόδιο στην προέλαση των αμερικανικών δυνάμεων αποτελεί η διαρκώς εντεινόμενη αμμοθύελλα που φυσά στην ευρύτερη περιοχή της Βαγδάτης, η οποία περιορίζει την ορατότητα και λειτουργεί απαγορευτικά για την πτήση επιθετικών ελικοπτέρων.

Στο μεταξύ, 3.500 Ιρακινούς αιχμαλώτους διατείνεται να έχουν ”υπό την κατοχή” τους οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αμύνης Ντ. Ράμσφελντ.

Παράλληλα, το Αλ Τζαζίρα δεν επιβεβαίωσε την είδηση για λαϊκή εξέγερση στην πόλη της Βασόρα, ενώ τόνισε ότι η πόλη βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης.

Εξάλλου, πληθαίνουν οι φωνές αντίθεσης στον πόλεμο από το εσωτερικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος, αφού οι εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο δεν βρίσκονται σε συνάφεια με τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Στο διπλωματικό πεδίο η Ρωσία, μέσω του υπουργού εξωτερικών της, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση της Λίγκας των Αραβικών Κρατών για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα το Ιράκ, ενώ τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά της στρατιωτικής δράσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v