Υποτίμησαν το αντάρτικο του Σαντάμ οι αγγλοσάξονες

Εκπληξη πρώτης τάξεως απεδείχθη η δράση των Ιρακινών αντάρτικων ”σωμάτων” για τους αγγλοσάξονες, αφού οι τελευταίοι υποτίμησαν τόσο την τακτική όσο και τη μαχητική αξία των πιστών στον Σαντάμ δυνάμεων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η NY Times.

Υποτίμησαν το αντάρτικο του Σαντάμ οι αγγλοσάξονες
Οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις υποτίμησαν την μαχητική αξία, αλλά και την τακτική των παραστρατιωτικών – αντάρτικων σωμάτων του Ιράκ, συμπεραίνει η New York Times σε σχετικό άρθρο της.

Οι επιτελείς των επιτιθέμενων δυνάμεων θεώρησαν ότι οι 40.000 περίπου παραστρατιωτικοί ένοπλοι θα παραμείνουν οχυρωμένοι στα αστικά κέντρα και κυρίως τη Βαγδάτη, επιδιώκοντας να συνδράμουν τον τακτικό στρατό σε μια μάχη μέχρις εσχάτων, στα ”δαιδαλώδη δρομάκια” των πόλεων.

Αντίθετα όμως, επισημαίνει η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, οι αντάρτες του Σαντάμ επέλεξαν να διοργανώσουν δολιοφθορές στις γραμμές επικοινωνίας με κύριο στόχο την επιμελητεία των επιτιθέμενων, διοργανώνοντας ενέδρες με πρωτοφανή σκληρότητα και προκαλώντας ”πονοκέφαλο” στους επιτελείς των αγγλοσαξόνων.

Το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον 20 Αμερικανοί νεκροί, αλλά και 5 αιχμάλωτοι από τον 507 λόχο συντήρησης, τα πρόσωπα των οποίων παρέλασαν στις οθόνες των τηλεοράσεων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις ενημέρωσαν όλους τους σχηματισμούς που έχουν αναλάβει το έργο της επιμελητείας και διατρέχουν την ιρακινή έρημο, να αναλάβουν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, αφού αποτελούν ”μαλακούς στόχους” για τις αντάρτικες δυνάμεις.

Οι καταστάσεις επιτείνονται από το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τους ”παραδοσιακούς αντάρτες”, οι παραστρατιωτικοί του Σαντάμ είναι ελαφρώς καλύτερα εξοπλισμένοι από το ”μέσο όρο”, με έμφαση σε αντιαρματικό υλικό.

Ενδεικτική είναι άλλωστε η δήλωση υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματικού ο οποίος παραδέχθηκε ευθέως ότι ο αρχικός σχεδιασμός δεν περιελάμβανε αντίσταση ανάλογης έντασης από αντάρτες.

* Μερική αναδημοσίευση από τη νέα υπηρεσία Focus.euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v