Συνεχίζονται βομβαρδισμοί και απώλειες (update)

Nέες ισχυρές εκρήξεις στα περίχωρα και το κέντρο της Βαγδάτης είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του υπουργείου τύπου και της Ιρακινής τηλεόρασης, η οποία όμως άρχισε ξανά να εκπέμπει. Σκληρές μάχες στην περιοχή γύρω από την Najaf, με περίπου 200 Ιρακινούς στρατιώτες νεκρούς. Οικονομική βοήθεια μέχρι και 8,5 δισ. δολαρίων για την Τουρκία από τις ΗΠΑ. Αίνιγμα η εξέγερση στη Βασόρα.

Συνεχίζονται βομβαρδισμοί και απώλειες (update)
Νέοι βομβαρδισμοί συγκλόνισαν σήμερα το πρωί τα περίχωρα και το κέντρο της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να καταστραφούν, μεταξύ άλλων το υπουργείο τύπου και το κτίριο της ιρακινής τηλεόρασης, η οποία όμως άρχισε πάλι να εκπέμπει.

Ιδιαίτερα σφοδροί, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ήταν οι βομβαρδισμοί στα νότια περίχωρα της Ιρακινής πρωτεύουσας, περιοχή από όπου ίσως ξεκινήσει η επίθεση των αγγλοσαξονικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, περίπου 200 Ιρακινοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο, ύστερα από σκληρές μάχες γύρω από την πόλη της Najaf, ενώ πηγές του Πενταγώνου δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αν οι στρατιώτες ανήκαν σε τακτικούς σχηματισμούς του ιρακινού στρατού ή σε παραστρατιωτικές – ”αντάρτικες” μονάδες.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ”κρίσιμη μάχη” γύρω από τη Βαγδάτη, αν τελικώς πραγματοποιηθεί, φαίνεται να πλησιάζει, αφού οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, τα δυτικά και νότια τμήματα της οποίας φυλάσσονται από τις μεραρχίες Μεδίνα, Βαγδάτη και Αλ Αμάρα, που αποτελούν σχηματισμούς της προεδρικής φρουράς.

Οι παραπάνω μεραρχίες δέχονται συνεχώς σφυροκόπημα κυρίως από αεροσκάφη B-52 και επιθετικά ελικόπτερα Apache.

Εξάλλου, πρόσθετο ποσό ύψους 74,7 δισ. δολαρίων ζήτησε από το Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος, εκ των οποίων μέχρι και 8,5 δισ. δολάρια θα διατεθούν στην Τουρκία ως πρόσθετη οικονομική βοήθεια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας των Financial Times.

Αξίζει επίσης να υπογραμμισθεί η είδηση για εξέγερση τμήματος του πληθυσμού στην πολιορκημένη Βασόρα, αλλά ο Βρετανός επιτελάρχης, υποστράτηγος P. Wall, παρουσιάστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι το ζήτημα ερευνάται.

Στο μεταξύ, συνεχώς διευρύνεται ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των αγγλοσαξόνων, αφού άλλος ένας Αμερικανός ένστολος υπέκυψε στα πολλαπλά τραύματά του, ύστερα από τον τραυματισμό του από χειροβομβίδα που ”πέταξε” συνάδελφός του.

Εξάλλου, αγγλοσαξονικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πρωί την πόλη της Μοσούλης, ενώ σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη συναντάται στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Τζ. Μπους με τον Τ. Μπλερ.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον

INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v