Οι σύμμαχοι ante portas, αλλά... (update)

Δίοδο από το μέτωπο αντίστασης της Nassirija φαίνεται να βρήκαν Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι αναπτύσσονται ήδη σε απόσταση 60 χλμ. από τη Βαγδάτη, έχοντας όμως αφήσει πίσω τους θύλακες ιρακινών στρατευμάτων. Σφοδρές αρματομαχίες στα περίχωρα της Βασόρα. 48 ώρες για πλήρη έλεγχο του Umm Qasr ”ζήτησε” ο Τ. Μπλερ, ο οποίος χαρακτήρισε την εκστρατεία ”χρονοβόρα”.

Οι σύμμαχοι ante portas, αλλά... (update)
Σε απόσταση 60 χλμ. από τη Βαγδάτη φαίνεται να βρίσκονται Αμερικανοί πεζοναύτες, έχοντας ωστόσο αφήσει πίσω τους σημαντικούς θύλακες ιρακινής αντίστασης, όπως αυτός της Νασαρίγια και της Βασόρα.

Για ”χρονοβόρα εκστρατεία” έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τ. Μπλερ, ο οποίος σε ομιλία του εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις με στόχο τη Βαγδάτη εξελίσσονται ”ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο”.

Ο Τ. Μπλερ, αφού επιβεβαίωσε ότι αύριο θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Καμπ Ντέιβιντ, υπεισήλθε σε λεπτομέρειες αναφορικά με την πρόοδο των επιχειρήσεων.

”Οι δυνάμεις της συμμαχίας”, είπε, έχουν εμπλακεί σε μάχες εκ του συστάδην με την προεδρική φρουρά στην περιοχή της Καρμπάλα, ενώ απέδωσε στον κακό καιρό (σ.σ. σφοδρή αμμοθύελλα) την παρεμπόδιση αεροπορικών επιθέσεων κατά των εκεί ιρακινών δυνάμεων.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα βρετανικές στρατιωτικές πηγές, ”τα στρατεύματα της συμμαχίας κατόρθωσαν να ανοίξουν δίοδο προς την ιρακινή πρωτεύουσα από το μέτωπο της Νασαρίγια, μετά από σφοδρές μάχες τριών ημερών με επίλεκτα σώματα της προεδρικής φρουράς”, οι οποίες σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, έχουν μέχρι στιγμής κοστίσει στους Αγγλοσάξονες 10 νεκρούς, 12 τραυματίες και 16 αγνοούμενους.

Από το ξημέρωμα της Τρίτης, η πόλη της Βαγδάτης έχει δεχτεί την επίθεση 12-15 περίπου βλημάτων, που προκάλεσαν ισχυρές εκρήξεις, αν και λόγω της αμμοθύελλας που πλήττει την ιρακινή πρωτεύουσα δεν είναι ακόμη δυνατόν να εκτιμηθούν οι ζημιές.

Εξάλλου, επίσης σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησαν Βρετανοί αξιωματούχοι, στα περίχωρα της Βασόρα σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες σφοδρές αρματομαχίες, καθώς 50 περίπου ιρακινά άρματα επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό της πολιορκίας της πόλης.

Αναφορικά με την Umm Qasr, ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχτηκε έμμεσα ότι η πόλη δεν βρίσκεται στην κατοχή των αγγλοσαξονικών δυνάμεων, αφού προανήγγειλε ότι θα απαιτηθούν ακόμη 48 ώρες ώστε να διασφαλιστεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας με κατεύθυνση τη Βασόρα. Υπενθυμίζεται ότι αν και το λιμάνι της Umm Qasr έχει καταληφθεί, η πόλη των 4.000 κατοίκων διανύει την 5η ημέρα αντίστασης!

Πριν από λίγη ώρα, Ιρακινός αξιωματούχος διέψευσε ότι το Ιράκ προμηθεύεται όπλα από τη Ρωσία, όπως είχε υπονοήσει ο πρόεδρος Μπους στα χθεσινό έντονο διάβημά του προς τον πρόεδρο Πούτιν. Ο ίδιος αξιωματούχος έκανε λόγο για κατάρριψη άλλων τριών ελικοπτέρων Απάτσι και τη σύλληψη οκτώ Αμερικανών πιλότων.

Στο βόρειο μέτωπο, με αγωνία αναμένει η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις αναφορικά με την εμπλοκή Κούρδων ή/ και Τούρκων. Από χθες, Αμερικανός στρατηγός των πεζοναυτών φέρεται να έχει αναλάβει τον συντονισμό με τις κουρδικές δυνάμεις που ήδη εμπλέκονται σποραδικά σε αψιμαχίες με τα ιρακινά στρατεύματα, ενώ πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις του ειδικού συμβούλου του προέδρου Μπους με την τουρκική ηγεσία, που συνεχίζονται και σήμερα.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον

INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v