Αναμέτρηση” εν όψει έξω από τη Βαγδάτη

Χωρίς να έχουν κατοχυρώσει τον έλεγχο τους στα τμήματα που ήδη κατέχουν, οι συμμαχικές δυνάμεις ετοιμάζονται για κρίσιμη μάχη 100 χιλιόμετρα πριν τη Βαγδάτη. Αρχισαν οι νυκτερινοί βομβαρδισμοί σε όλο το Ιράκ, εκρήξεις όμως και σε Κουβέϊτ, Μπαχρέϊν, ενδεχομένως από τρομοκρατικές ενέργειες. Διαμαρτυρία Μπούς σε Πούτιν για διοχέτευση ρωσικών όπλων στους ιρακινούς.

Αναμέτρηση” εν όψει έξω από τη Βαγδάτη
Στην περιοχή Καρμπαλά, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη αναμένεται σύντομα να δοθεί ”κρίσιμη μάχη” στη πορεία των συμμαχικών δυνάμεων προς την ιρακινή πρωτεύουσα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περιοχή υπερασπίζεται επίλεκτη μεραρχία των ιρακινών με την ονομασία Medina, ενώ στις πρώτες επιχειρήσεις πλησίον της κατερρίφθει τουλάχιστον ένα μαχητικό ελικόπτερο Απάτσι. Πιλότοι πού έλαβαν μέρος σε αυτή τη επιχείρηση χαρακτήρισαν την τοποθεσία ”σφηκοφωλιά, με αντιεροπορικά που βάλλουν από παντού”.

Στο μεταξύ, έντονη διαμαρτυρία έγινε από τον πρόεδρο Μπούς στον ρώσο ομόλογο του. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ρωσικές εταιρίες εφοδιάζουν το Ιράκ με όπλα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας όπως συσκευές νυκτερινής σκόπευσης και συσκευές παρεμβολών στα συστήματα σκόπευσης των αμερικανικών όπλων.

Νωρίτερα, την άνευ όρων απόσυρση των υπό αμερικανική ηγεσία δυνάμεων που έχουν εισβάλλει στο Ιράκ ζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνήλθαν σήμερα στο Κάιρο. Οι ίδιοι τόνισαν ότι από τον Αραβικό Σύνδεσμο θα θεωρηθούν υπεύθυνες για τις επιπτώσεις του πολέμου.

Έντονη ήταν σήμερα η προσπάθεια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της συμμαχίας να πείσουν ότι ο πόλεμος ”πάει πολύ καλά” προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι ενδέχεται να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και δυσκολίας από τι είχε προεξοφληθεί.

Στο μεταξύ, πιστοί στο ραντεβού τους, οι σύμμαχοι ξεκίνησαν νωρίς το βράδυ τις εκτοξεύεις πυραύλων κρούζ και τους βομβαρδισμούς σε δεκάδες στόχους. Ισχυρές εκρήξεις στη περιοχή γύρω από τη Βαγδάτη, επλήγησαν επίσης Μοσούλη και Κιρκούτ.

Εκρήξεις όμως αναφέρθηκαν και στο κέντρο του Κουβέϊτ καθώς επίσης και στο Μπαχρέϊν, οι οποίες αποδίδονται σε εκρηκτικούς μηχανισμούς και παγιδευμένα αυτοκίνητα. Έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Σε φιάλη αερίου για μαγείρεμα που βρισκόταν σε κάδο απορριμάτων κοντά στο αρχηγείο του 5ου αμερικανικού στόλου στη Μανάμα, στο Μπαχρέιν, αποδίδεται η έκρηξη που σημειώθηκε εκεί σύμφωνα με την αστυνομία του Μπαχρέιν.

Χωρίς διακοπή εξάλλου, φαίνεται ότι συνεχίζονται οι μάχες στη Ναζιρίγια, τη Ναζάφ στο κεντρικό τμήμα του Νοτίου Ιράκ καθώς και οι σποραδικές συγκρούσεις στο Ουμ Κάσρ όπου φανατικοί αντιστέκονται για τέταρτη μέρα!

Ταυτόχρονα ενισχύονται οι πληροφορίες για ομάδες που διεξάγουν ανταρτοπόλεμο στο Νότιο Ιράκ, φορώντας πολλές φορές πολιτικά και προσβάλλοντας γραμμές ανεφοδιασμού.

Διασταυρωμένες πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων κάνουν λόγο για απόπειρα των συμμαχικών δυνάμεων να ανοίξουν οσο το δυνατόν συντομότερα το ”Βόρειο Μέτωπο” στο Ιράκ. Αμερικανός στρατηγός των πεζοναυτών φέρεται να έχει αναλάβει το συντονισμό με τις κουρδικές δυνάμεις που ήδη εμπλέκονται σποραδικά σε αψιμαχίες με τα ιρακινά στρατεύματα.

Στις εξελίξεις παρενέβη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε σήμερα ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν επιθυμούν να κάνουν αποικία τους το Ιράκ, όπως κατηγόρησαν τον Οργανισμό οι ιρακινές αρχές.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε επίσης κατά τις δηλώσεις σε δημοσιογράφους που έκανε σήμερα, να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να βοηθηθεί ο λαός της Βασόρας στο Νότιο Ιράκ να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες σε πόσιμο νερό.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον

INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v