Βρετανικά θύματα (και) από μάχες στο Ιράκ (update)

Διαψεύδει ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης ότι η Ρεπουμπλικανική Φρουρά συμμετείχε στις αιματηρές μάχες στο Umm Qasr. Εξηγήσεις ζητά ο Μπους από τον Πούτιν για την παροχή απαγορευμένου στρατιωτικού υλικού στη Βαγδάτη από ρωσικές εταιρίες. Ισχυρή έκρηξη κοντά στην έδρα του 5ου αμερικανικού στόλου στο Μπαχρέιν.

Βρετανικά θύματα (και) από μάχες στο Ιράκ (update)
Ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ αντέκρουσε, με σημερινή συνέντευξη τύπου στη Βαγδάτη, αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι δυνάμεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς συμμετείχαν στις αιματηρές μάχες στο στρατηγικής σημασίας ιρακινό λιμάνι στο Ουμ Κασρ.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί παραδέχθηκαν ότι έχουν ήδη σκοτωθεί λιγότεροι από 10 στρατιώτες τους ενώ περίπου 12 αγνοούνται σε πολύ σφοδρές μάχες γύρω από την πόλη Νασιρίγια, που απέχει 350 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

Εξάλλου, αξιωματικός της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) επιβεβαίωσε σήμερα ότι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν επιβατικό λεωφορείο την Κυριακή στην Ράτμπα, στο δυτικό Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο πέντε Σύρων.

”Λυπούμαστε για την απώλεια αθώων ζωών”, τόνισε ο ίδιος, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τους θανάτους αυτούς στο ιρακινό καθεστώς που ”δεν σεβάστηκε τις αποφάσεις του ΟΗΕ”.



Παράλληλα, την ανησυχία των ΗΠΑ για την παροχή από ρωσικές εταιρείες απαγορευμένου στρατιωτικού υλικού στη Βαγδάτη (που περιλαμβάνει κιάλια με υπέρυθρες ακτίνες για νυχτερινή όραση, συσκευές παρεμβολής παρασίτων GPS και τηλεκατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους) εξέφρασε ο πρόεδρος Μπους προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν σοβαρές αποδείξεις ότι η συγκεκριμένη αγοραπωλησία όντως έλαβε χώρα και σημείωσε ότι ο κ. Μπους ζήτησε από τον κ. Πούτιν να σταματήσουν άμεσα αυτές οι πωλήσεις.

Εν τω μεταξύ, την άνευ όρων απόσυρση των υπό αμερικανική ηγεσία δυνάμεων που έχουν εισβάλλει στο Ιράκ ζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που συνήλθαν σήμερα στο Κάιρο. Οι ίδιοι τόνισαν ότι από τον Αραβικό Σύνδεσμο θα θεωρηθούν υπεύθυνες για τις επιπτώσεις του πολέμου.

Στις εξελίξεις παρενέβη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε σήμερα ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν επιθυμούν να κάνουν αποικία τους το Ιράκ, όπως κατηγόρησαν τον Οργανισμό οι ιρακινές αρχές.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε επίσης κατά τις δηλώσεις σε δημοσιογράφους που έκανε σήμερα, να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να βοηθηθεί ο λαός της Βασόρας στο Νότιο Ιράκ να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες σε πόσιμο νερό.

Εξάλλου, νεκρός είναι Βρετανός στρατιώτης μετά από μάχες κοντά στην πόλη Al Zubayr στο Ν. Ιράκ, ενώ άλλοι δύο αγνοούνται, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις συναντούν σθεναρή αντίσταση.

Οι μάχες μαίνονται σε όλα τα ανοικτά μέτωπα, τα συμμαχικά στρατεύματα, σύμφωνα με το Cnn, βρίσκονται 60 μίλια νότια της Βαγδάτης, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ παραδέχθηκε πως έρχονται ”δύσκολες μέρες” για τη συμμαχία.

Κρίσιμη” τις επόμενες ώρες, χαρακτηρίζεται η προσπάθεια των συμμάχων να καταλάβουν την περιοχή Καρμπαλά, την οποία υπερασπίζεται σύμφωνα με πληροφορίες, επίλεκτη μεραρχία της προεδρικής φρουράς

Αναλυτικότερα, ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στο Ιράκ κατά την διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο. ”Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε το πρωί. Δεν επιβεβαιώνουμε τη μονάδα του ή το μέρος που συνέβη το περιστατικό”, δήλωσε προς το Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου. Άλλοι δύο Βρετανοί στρατιώτες είναι αγνοούμενοι.

Νωρίτερα, ”δύσκολες μέρες” για τη συμμαχία προανήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ, σε ομιλία του ενώπιον της βουλής των κοινοτήτων, επισημαίνοντας ότι αν και αρκετές στρατιωτικές ιρακινές μονάδες έχουν ήδη διαλυθεί, υπάρχουν άλλες που αντιστέκονται και θα αντισταθούν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε ακόμη σε έναν περιγραφικό απολογισμό των πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ έδωσε το στίγμα των αγγλοσαξωνικών επιδιώξεων. Αυτός, τόνισε, δεν είναι πόλεμος κατάκτησης, αλλά πόλεμος απελευθέρωσης, και ως εκ τούτου, όπως προσέθεσε, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε βομβαρδισμούς και κατόπιν επέλαση πεζικού, αφού στόχος μας είναι η προστασία εγκαταστάσεων και πλουτοπαραγωγικών πηγών και όχι η καταστροφή τους.

”Στο Νότο επιδιώκουμε την πλήρη κατάληψη του λιμανιού Umm Qasr, την εξουδετέρωση της αντίστασης στη Βασόρα, και τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών. Δυτικά, οι επιδιώξεις μας συνδέονται με την αποτροπή εύρεσης διεξόδου για τον ιρακινό στρατό, ενώ βόρεια, εκτός από τις πετρελαιοπηγές, επιδιώκουμε την ενίσχυση των θέσεών μας”, είπε o Τ. Μπλερ.

Αναφορικά με τις διαφωνίες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μπλερ, αν και παραδέχτηκε την ύπαρξη τους, υποστήριξε ότι ”δεν εμφανίστηκε καμιά ουσιαστικά αντίθετη άποψη”, ενώ τόνισε την ομόφωνη υποστήριξη των 10 ”νέων” μελών της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος διατύπωσε σήμερα αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του τηλεοπτικού διαγγέλματος του Σαντάμ που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα η ιρακινή τηλεόραση. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ δήλωσε ότι οι αμφιβολίες στρέφονται γύρω από το αν το τηλεοπτικό μήνυμα είναι βιντεοσκοπημένο και αν είναι τωρινό.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν θα τού προκαλούσε έκπληξη, αν ο Σαντάμ είχε βιντεοσκοπήσει αρκετά τηλεοπτικά μηνύματα με σκοπό αυτά να μεταδοθούν μεταγενέστερα.

Εξάλλου, νέες απώλειες αναμένει ο επικεφαλής των αγγλοσαξονικών δυνάμεων, στρατηγός Φρανκς, ο οποίος όμως, σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, χαρακτηρίζει την προώθηση των δυνάμεων που ηγείται ως ”αστραπιαία”.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις συναντούν σποραδική αντίσταση, ενώ υπογράμμισε πως παρακάμπτονται εχθρικοί σχηματισμοί.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε πριν από λίγο, ότι κανένα αμερικανικό ή βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος δεν διασχίζει τον ιορδανικό εναέριο χώρο. ”Κανένα στρατιωτικό αεροσκάφος δεν πετάει στο Βασίλειο με προορισμό το Ιράκ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο βασιλιάς.

* Συνεχής ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, στη Βαγδάτη, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή στον

INTERACTIVE ΧΑΡΤΗ (σε συνεργασία με το msnbc.com), στην αριστερή πλευρά κάθε σελίδας του euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v