Καζάνι που βράζει η Σαουδική Αραβία

Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί παρομοιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ τη Σαουδική Αραβία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή της είναι ”παγιδευμένη” ανάμεσα στη βούληση των ΗΠΑ, παραδοσιακών συμμάχων της χώρας, και τον αυξανόμενο αντιαμερικανισμό των υπηκόων της εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

Καζάνι που βράζει η Σαουδική Αραβία
Με τον πόλεμο να μαίνεται στα ανατολικά της σύνορα και τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις γειτονικές της χώρες να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, πολλοί αναλυτές προβληματίζονται για το πόσο ακόμα μπορεί να διατηρηθεί η παρούσα ηρεμία στη Σαουδική Αραβία, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times.

”H ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική”, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ένας Σαουδάραβας ισλαμιστής. ”Ακόμα και οι ίδιες μου οι κόρες με παροτρύνουν να ενταχθώ στην Αλ Κάιντα και να ακολουθήσω τον Μπιν Λάντεν”.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται ”παγιδευμένη” ανάμεσα στη βούληση των ΗΠΑ, οι οποίες είναι παραδοσιακός σύμμαχός τους, και τον αυξανόμενο αντιαμερικανισμό των υπηκόων της. Η ένταση συνεπικουρείται από την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Αν και η κυβέρνηση της χώρας επίσημα το αρνείται, στην πραγματικότητα οι αεροπορικές επιδρομές διευθύνονται από το έδαφός της, ενώ ελάχιστοι Σαουδάραβες φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει το γεγονός αυτό.

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλά ιστάμενου Άραβα διπλωμάτη στους New York Times ”αν ο λαός γνώριζε κάτι τέτοιο, θα έβγαινε στους δρόμους. Η Σαουδική Αραβία είναι ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή”.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της χώρας καταφέρνει να διατηρήσει την ηρεμία στο εσωτερικό της μιλώντας για το ”αδελφό Ιράκ” και διακηρύσσοντας σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να ”εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο”.

”Έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για να αποτρέψουμε αυτό τον πόλεμο όσο και να υποστούμε τις λιγότερο δυνατόν συνέπειες από αυτόν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας Saud, ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε συνέντευξη τύπου την Κυριακή. Ανάφερε επίσης ότι ο θυμός τους σαουδαραβικού λαού είναι εύλογος και πρόσθεσε ότι αν ο πόλεμος δεν είναι σύντομος, ο θυμός αυτός θα συνεχίζει να επεκτείνεται.

Το κύμα θυμού αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η Saudi Gazette είχε χθες στην πρώτη της σελίδα μια φωτογραφία Βρετανών στρατιωτών να κοιτούν τα πτώματα δύο ιρακινών στρατιωτών με μια λευκή σημαία πεσμένη δίπλα τους.

Με τη μέση ηλικία στη Σαουδική Αραβία να είναι μόλις 17 έτη και την ανεργία να αυξάνεται, υπάρχουν πολλοί νεαροί Σαουδάραβες πρόθυμοι να εξεγερθούν. Επιπλέον, η οικονομική κρίση στρέφει όλο και περισσότερους νέους στο θρησκευτικό φανατισμό, δημιουργώντας έτσι πολλούς μελλοντικούς πολεμιστές ”για το καλό του Ισλάμ”.



* Μερική αναδημοσίευση από τη νέα υπηρεσία Focus.euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v