Άρχισε το ”σοκ και δέος” στη Βαγδάτη (update)

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μαζικοί βομβαρδισμοί τόσο στη Βαγδάτη, όσο και στις πόλεις Μοσούλη και Κιρκούκ, καθώς ξεκίνησε η ”Α-Day” του πολέμου στο Ιράκ, όπως αναφέρει το Πεντάγωνο. Θέλουμε ο φόβος τους (των ιρακινών) να υπερβεί το φόβο που έχουν για τον Σαντάμ και να παραδοθούν, δήλωσε ο Ράμσφελντ.

Άρχισε το ”σοκ και δέος” στη Βαγδάτη (update)
Ξεκίνησαν οι μαζικοί βομβαρδισμοί και στο κέντρο της Βαγδάτης, η επιχείρηση ”σοκ και δέος” για την οποία έκαναν λόγο στελέχη του Πενταγώνου, ενώ η κατάληψη της Βασόρα είναι ο αντικειμενικός στόχος των συμμαχικών δυνάμεων για τη σημερινή νύχτα, όπως αναφέρουν βρετανικές στρατιωτικές πηγές.

Πριν από λίγη ώρα μαζικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το κέντρο της Βαγδάτης, σε μια επίθεση που δεν είχε προηγούμενο στις μέχρι σήμερα επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Εξάλλου, έντονοι είναι και οι βομβαρδισμοί τόσο στη Μοσούλη όσο και στην πόλη Κιρκούκ.

Στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου αναφέρουν ότι υπάρχει πλέον πλήρη σύγχιση στην ιρακινή ηγεσία. Πριν από λίγο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσελντ, επιβεβαίωσε το θάνατο και δευτέρου Αμερικανού πεζοναύτη.

Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος θα είναι ένα ασφαλέστερο μέρος όταν αφοπλιστεί το Ιράκ, καθώς και ότι στόχος παραμένει ο αφοπλισμός του Ιράκ, η πτώση του καθεστώτος, η καταδίωξη των τρομοκρατών που έχουν βρει καταφύγιο στο Ιράκ και η προστασία του πετρελαϊκού πλούτου.

Εξάλλου, ο Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι ημέρες έχουν τελειώσει για το Σαντάμ, ενώ κάλεσε και τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας να αντιμετωπίσουν το φόβο που νιώθουν για το Σαντάμ και να παραδοθούν. Επιβεβαιώσε ακόμη ότι η πόλη Umm Qasr ελέγχεται πλήρως από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούνται βρετανικές στρατιωτικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν πως η κατάληψη της πόλης Βασόρα είναι ο αντικειμενικός στόχος για τη σημερινή νύχτα.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις των συμμαχικών δυνάμεων με τους ιρακινούς για την κατάληψη της πόλης Βασόρα.

Εξάλλου, νωρίτερα οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν καταλάβει ζωτικής σημασίας στρατιωτικά αεροδρόμια στο Δυτικό Ιράκ, ένα εκ των οποίων, υποστηρίζουν πηγές της Συμμαχίας, ενδέχεται να αποδειχθεί και αποθήκη ”όπλων μαζικής καταστροφής”.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες εκατοντάδες Ιρακινοί στρατιώτες έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ στο νοτιοανατολικό Ιράκ αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σημαντικό αριθμό πετρελαιοπηγών, δυτικά της Βασόρα, καθώς και τη χερσόνησο Al Faw, όπως επίσης και το λιμάνι της Umm Qasr. Στα χέρια των Ιρακινών εξακολουθεί να βρίσκεται το ομώνυμο παλαιό λιμάνι.

Από την πλευρά του διπλωματικού μετώπου, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι οποιοδήποτε και εάν είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι ΗΠΑ και Βρετανία ”βγήκαν από την διεθνή νομιμότητα” κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά του Ιράκ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

Ο ίδιος είπε ότι η χώρα του δεν θα στηρίξει μία νέα απόφαση στα Ηνωμένα Έθνη με την οποία θα παρέχεται υποστήριξη προς τον πόλεμο στην φάση αυτή και επίσης θα εναντιωθεί σε μία απόφαση με την οποία θα παρέχονται στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο διοικητικές εξουσίες στο Ιράκ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δυσκολία στην άσκηση του δικαιώματός τους υπερπτήσης στον τουρκικό εναέριο χώρο, το οποίο εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι επρόκειτο να συνομιλήσει με Τούρκους ηγέτες εντός της επόμενης ώρας και ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN έλαβε την εντολή να εγκαταλείψει το Ιράκ σήμερα, δήλωσε στο Ρόιτερ ενας αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Πληροφόρησης. ”Το CNN έλαβε την εντολή να αποχωρήσει απο το Ιράκ, διότι έγινε όργανο προπαγάνδας για τη διάδοση ψεμμάτων και φημολογιών”, δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Το CNN στη διάρκεια της εκπομπής του δήλωσε οτι είναι ”θλιβερό να μαθαίνει” οτι οι ανταποκριτές του διώχθηκαν απο την Βαγδάτη απο την ιρακινή κυβέρνηση.

Tο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ακόμη οτι η ομάδα των δημοσιογράφων του στην Βαγδάτη θα πρέπει τώρα να μεταβεί οδικώς στην Ιορδανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v