Προχωρά το ”ατσάλινο κύμα” στο Ιράκ

Την κατάληψη δύο αεροδρομίων στρατηγικής σημασίας στο Δυτικό Ιράκ, πετρελαιοπηγών και κωμοπόλεων στο Νοτιοανατολικό Ιράκ, αλλά και τον πλήρη έλεγχο του μοναδικού λιμένος της χώρας περιλαμβάνει ο τελευταίος απολογισμός της εισβολής ισχυρών αμερικανοβρετανικών δυνάμεων.

Προχωρά το ”ατσάλινο κύμα” στο Ιράκ
Δύο ζωτικής σημασίας στρατιωτικά αεροδρόμια στο Δυτικό Ιράκ έχουν ήδη καταλάβει οι αγγλοσαξονικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο του Περσικού, ένα εκ των οποίων, υποστηρίζουν πηγές της Συμμαχίας, ενδέχεται να αποδειχθεί και αποθήκη ”όπλων μαζικής καταστροφής”.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες εκατοντάδες Ιρακινοί στρατιώτες έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ στο νοτιοανατολικό Ιράκ αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σημαντικό αριθμό πετρελαιοπηγών, δυτικά της Βασόρα, καθώς και τη χερσόνησο Al Faw, όπως επίσης και το λιμάνι της Umm Qasr. Στα χέρια των Ιρακινών εξακολουθεί να βρίσκεται το ομώνυμο παλαιό λιμάνι.

Στο ίδιο διάστημα, άνευ ουσιαστικής αντίστασης συνεχίζεται ταχύτατα η προέλαση των βαρέων τεθωρακισμένων δυνάμεων της 3ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας των ΗΠΑ στο Νοτιοδυτικό Ιράκ, με εμπροσθοφυλακή δυνάμεις τεθωρακισμένου Ιππικού, ενω οι δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τις δυνάμεις κάνουν λόγο για ”ατσάλινο κύμα” προκειμένου να περιγράψουν την ταχύτητα και την ισχύ της προέλασης.

Προς το παρόν η μοναδική απώλεια πολέμου που έχει αναγνωριστεί επίσημα από το αμερικανικό Πεντάγωνο αφορά έναν πεζοναύτη, εξαιρουμένων των 8 Αμερικανών και των 4 Βρετάνων που σκοτώθηκαν από την- αποδιδόμενη σε ατύχημα- συντριβή ελικοπτέρου.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι ”επιτυχίες” της Συμμαχίας δεν αναγνωρίζονται από την πλευρά της ιρακινής συμμαχίας.

Στο πολιτικό ”μέτωπο” συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα είχαν σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, για περίπου 15 λεπτά στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v