Μαζικοί βομβαρδισμοί στη Βασόρα

Ξεκίνησαν οι μαζικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, με επίκεντρο την πόλη Βασόρα, στην οποία σημειώνονται ισχυρές εκρήξεις, ενώ ακούγονται και ισχυρά πυρά πυροβολικού κοντά στα σύνορα Ιράκ-Κουβέιτ.

Μαζικοί βομβαρδισμοί στη Βασόρα
Ξεκίνησαν οι μαζικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, με επίκεντρο την πόλη Βασόρα, στην οποία σημειώνονται ισχυρές εκρήξεις, ενώ ακούγονται και ισχυρά πυρά πυροβολικού κοντά στα σύνορα Ιράκ-Κουβέιτ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε προειδοποιήσει ότι ”αυτό που θα ακολουθήσει δεν θα έχει σχέση με αυτά που έχουν συμβεί μέχρι τώρα”.

Στελέχη του Πενταγώνου από την πλευρά τους είχαν επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις διενεργούν αναγνωριστικές επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα του Ιράκ, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, οι ημέρες του Σαντάμ ”είναι μετρημένες”. Ο Ράμσφελντ κάλεσε τους Ιρακινούς πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να μην πηγαίνουν στη δουλειά τους και γενικότερα να μένουν μακριά από πολεμικές εγκαταστάσεις, ενώ σχολίασε ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δημόσια στήριξη 45 χωρών, καθώς και πολλών ακόμη που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν πόλεμο κατά ενός πολιτικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, κανένας από τους επιβαίνοντες του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην απαγορευμένη ζώνη πτήσεων, αργά το βράδυ της Τετάρτης, δεν έχει τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματικοί της υπηρεσίας Τύπου έδωσαν προστατευτικές στολές στο κέντρο Τύπου, σε πολυτελές ξενοδοχείο νότια της πόλης του Κουβέιτ, αμέσως μόλις έλαβαν πληροφορίες ότι επίκειται επίθεση με χημικά και βιολογικά όπλα.

Εξάλλου, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη γνησιότητα της κασέτας με το διάγγελμα του Σαντάμ ύστερα από την έναρξη των εχθροπραξιών, σχολίασαν ωστόσο πως είναι πιθανό να έχουν πληγεί άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ιρακινής ηγεσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Geoff Hoon χαρακτήρισε ”προειδοποιητικές βολές” τις μέχρι τώρα επιχειρήσεις, και όχι ως πραγματική έναρξη του πολέμου. Η Downing Street επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες το βράδυ.

Την ίδια στιγμή, τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι ηχούν συνεχώς οι σειρήνες του συναγερμού στην περιοχή, ενώ το CNN φέρει πολύ κοντά πλέον την έναρξη των μαζικών επιθέσεων, καθώς οι μέχρι στιγμής επιχειρήσεις εκτιμάται ότι έχουν ανοίξει τον δρόμο για μια ευρύτερη επίθεση.

Εξάλλου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου SkyNews, οι ιρακινές δυνάμεις φέρεται να έχουν βάλει φωτιά στις πετρελαιοπηγές.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Σεζέρ δήλωσε ότι είναι κατά μίας ”μονομερούς” επίθεσης ενάντια στο Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν ενημερώθηκε για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο Ιράκ, ενώ ζήτησε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, που άρχισε προ ολίγου τη συνεδρίασή της κεκλεισμένων των θυρών, να στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης του ρεπουμπλικανικού κόμματος της Τουρκίας, CHP, Ντενίς Μπαϊκάλ, δήλωσε ωστόσο ότι το να επιτραπεί η χρήση του εναέριου χώρου της Τουρκίας για στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στο Ιράκ ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου, αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τα πνεύματα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι η συμμαχία είναι αποφασισμένη να υπερασπισθεί την Τουρκία σε περίπτωση ιρακινής επίθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v