Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ (update 1)

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για ιρακινή επίθεση με πυραύλους στο Κουβέιτ ως στρατιωτική απάντηση της Βαγδάτης στις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του ιδίου του Σαντάμ, που έλαβαν χώρα στις 4.35 περίπου ώρα Ελλάδος. Ο Τζ. Μπους τόνισε ότι η εκστρατεία, πιθανόν, θα είναι μακρά.

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ (update 1)
Επίθεση των Ιρακινών με πυραύλους εναντίον στόχων στο έδαφος του Β. Κουβέιτ, χωρίς να υπάρξουν θύματα, εκδηλώθηκε γύρω στο μεσημέρι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Ο αριθμός των πυραύλων, σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News, ανήλθε σε 5, εκ των οποίων ο 1 κατερρίφθη από αντιπυραυλικό σύστημα Patriot, δύο ”έπεσαν” στο Κουβέιτ, ενώ για τους υπόλοιπους δύο δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Η απάντηση της Βαγδάτης ήλθε μετά την έναρξη των προκαταρκτικών επιθέσεων των ΗΠΑ εναντίον επιλεγμένων στόχων στην ιρακινή πρωτεύουσα, που έλαβαν χώρα στις 4.35 περίπου ώρα Ελλάδος.

Αντίθετα με ορισμένες προβλέψεις, η επίθεση δεν ξεκίνησε με μαζικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις, αλλά με μια απόπειρα ”χειρουργικού πλήγματος” εναντίον της ηγεσίας του Ιράκ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η CIA ενημέρωσε τον πρόεδρο Μπους ότι γνώριζε τοποθεσίες στην περιοχή γύρω και έξω από τη Βαγδάτη στις οποίες βρίσκονταν μέλη της ”ανώτατης ιρακινής ηγεσίας”, μεταξύ τους ο ίδιος ο Σαντάμ και άλλα μέλη του στενού κύκλου του, και ότι υπήρχε μια σπάνια ευκαιρία να ”βγει από τη μέση” πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Οι βομβαρδισμοί στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου περιελάμβαναν εκτόξευση πυραύλων κρουζ από υποβρύχια και πλοία επιφανείας, ενώ στις επιθέσεις συμμετείχαν και βομβαρδιστικά, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματικών στο CΝΝ.

Ωστόσο ο Σαντάμ εμφανίζεται να παραμένει ζωντανός, παρότι προς το παρόν αυτό δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο. Ο Ιρακινός ηγέτης πραγματοποίησε τηλεοπτική εμφάνιση, όμως επειδή είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί σωσίες, η ταυτότητά του είναι δύσκολο να εξακριβωθεί.

Εξάλλου, στις 5:15 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος Μπους απηύθυνε νέο διάγγελμα, τονίζοντας ότι η επίθεση για την απελευθέρωση του Ιράκ βρίσκεται στα πρώτα στάδιά της, ενώ προειδοποίησε ότι η εκστρατεία θα είναι μακρά και συντονισμένη.

Στο δικό του τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Σ. Χουσεΐν υποστήριξε ότι η επίθεση είναι η αρχή περισσότερων εγκλημάτων, ενώ έκανε έκκληση στα πατριωτικά αισθήματα του ιρακινού λαού.

Εξάλλου, την ανάγκη να μετριαστούν τα θύματα του πολέμου υπογράμμισε η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να αποτρέψει τη σύγκρουση, ενώ την πλήρη στήριξή του στην αμερικανική κυβέρνηση παρείχε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γ. Κοϊζούμι, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η ρωσική κυβέρνηση με τη σειρά της, σύμφωνα με το CΝΝ, χαρακτήρισε ως τραγικό λάθος την επίθεση στο Ιράκ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν δηλώσεις αξιωματούχων του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι ”έσπευσαν” να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο χτύπημα.

Σε πλήρη ταύτιση με τις προηγούμενες θέσεις ”κινήθηκε” και η θέση της Κίνας, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες τη λύπη του για την τροπή των εξελίξεων, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10.30 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματισθεί υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία, υπό την προεδρία του Τ. Μπλερ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής σελίδα των ”Financial Times”, σποραδικές εκρήξεις ακούγονται στα περίχωρα της Βαγδάτης, δίχως όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ διαψεύδει την είδηση ότι στρατεύματα της χώρας του έχουν πυρπολήσει πετρελαιοπηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v