Να φύγουν οι επιθεωρητές από Ιράκ ζητούν οι ΗΠΑ

Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου πάνω από το Ιράκ, με τις ΗΠΑ να καλούν τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στη χώρα να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν. Το αρνητικό ενδεχόμενο είναι το πιθανότερο, δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Να φύγουν οι επιθεωρητές από Ιράκ ζητούν οι ΗΠΑ
Τα σύννεφα του πολέμου πύκνωσαν ακόμη περισσότερο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στο Ιράκ να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν τη χώρα, δίνοντας πλέον μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η επίθεση είναι πλέον θέμα ωρών.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε ότι του είχε ήδη ζητηθεί από το βράδυ της Κυριακής να εγκαταλείψε το Ιράκ μαζί με την ομάδα του. Ο ίδιος μάλιστα σχολίασε ότι το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 17.00 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, ο Μπους επρόκειτο να συνομιλήσει εκ νέου με τους Μπλερ και Αθνάρ πριν από τη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσουν εάν θα ζητήσουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, επανέλαβε την άρνησή του να υποστηρίξει οποιαδήποτε πρόταση που να δίνει την έγκριση για πολεμική επέμβαση στο Ιράκ, επιμένοντας ότι πρέπει να δοθεί περαιτέρω χρόνος στους επιθεωρητές να προχωρήσουν τις εργασίες τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Μόσχα συνεχίζει να υποστηρίζει μια ειρηνική επίλυση της κρίσης, και μόνο αυτή, καθώς και ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι λανθασμένη.

Εξάλλου, για διπλωματικές προσπάθειες της ύστατης στιγμής στο θέμα του Ιράκ έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, προσθέτοντας, ταυτόχρονα ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

”Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Αλλά βεβαίως ας είμαστε και ρεαλιστές και να είμαστε και έτοιμοι για ένα αρνητικό ενδεχόμενο, το οποίο δυστυχώς παραμένει το πιθανότερο”, είπε ο κ. Παπαντωνίου.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση ποια θα είναι η θέση της Αθήνας σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν χωρίς τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε:

”Θα πρέπει να συνταχθούμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς θεωρούμε ότι ο πόλεμος στη σημερινή εποχή πρέπει να έχει τη σφραγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Σε περίπτωση που αυτό δεν αποφευχθεί, ασφαλώς θα πρέπει να έχουμε μία στάση η οποία να είναι συντονισμένη, όπως είπα, με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν είναι θέμα ελληνικό, ούτε η Ελλάδα μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή. Αλλά θα πρέπει να συνταχθούμε υπεύθυνα μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v