Τελεσίγραφο από Αζόρες έστειλε ο Μπους

Αλλη μια ημέρα έδωσαν καιρό ο Μπους και οι ”συνεργάτες” του, Μπλερ και Αθνάρ, στα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν την πρόταση βίαιου αφοπλισμού του Σαντάμ Χουσεΐν, με τον τελευταίο να απειλεί ότι θα μεταφέρει τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο.

Τελεσίγραφο από Αζόρες έστειλε ο Μπους
”Ημέρα αλήθειας” για τον κόσμο χαρακτήρισε τη σημερινή ο Μπους, καθώς ύστερα από τη συνάντησή του με Μπλερ και Αθνάρ απέστειλε τελεσίγραφο στον ΟΗΕ προκειμένου να εγκρίνει τον βίαιο αφοπλισμό του Ιράκ, ενώ ο Χουσεΐν απειλεί ότι θα μεταφέρει τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, συναντήθηκε την Κυριακή στα πορτογαλικά νησιά Αζόρες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Υστερα από τη συνάντησή τους, ο Μπους δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μόνο την αυριανή (σημερινή) ημέρα προκειμένου να αποφασίσει την έγκριση του βίαιου αφοπλισμού του Ιράκ και ”να αποδείξει εάν η διπλωματία μπορεί να δουλέψει”.

Η αντίδραση ήταν άμεση, με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ να δηλώνει σε συνέντευξή του ότι οι εργασίες των επιθεωρητών του ΟΗΕ πρέπει να συνεχιστούν, ο πόλεμος θεωρείται ύστατη λύση, και μόνο σε περίπτωση που αποτύχουν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες.

Στις 17.00 ώρα Ελλάδος, εξάλλου, συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία αναμένεται να προβάλλουν την αντίθεσή τους, χωρίς να αποκλείεται από τους ίδιους η χρήση βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για επέμβαση στο Ιράκ.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δε, αντιδρώντας άμεσα ύστερα από τις πολεμικές εξαγγελίες Μπους, δήλωσε ότι θα εξαπλώσει τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Μπους κατά τη συνάντηση στις Αζόρες δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Γαλλίας, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι η ”Γαλλία έχει δείξει τα χαρτιά της. Αύριο (σήμερα) θα δούμε τι σημαίνουν τα χαρτιά της”.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλεπίν, επανέλαβε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να δεχθεί μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που θα περιλαμβάνει την έγκριση αφοπλισμού του Ιράκ με τη χρήση βίας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ”η Γαλλία έχει πει τι πρόκειται να κάνει”, αναφερόμενος στην απειλή του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ να ασκήσει βέτο σε περίπτωση έγκρισης μιας πολεμικής επέμβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v