Σκληρό παρασκήνιο στην επιστολή των 8 για Ιράκ

Σοβαρούς τριγμούς προκαλεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης η πρωτοβουλία ομάδας πρωθυπουργών να υπογράψουν κοινή επιστολή με την οποία συμπαρατάσσονται ανεπιφύλακτα στην πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ. ”Δεν είχαμε ενημέρωση”, λέει η Αθήνα, ”θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για κοινή στάση”, λέει ο Κ. Σημίτης.

Σκληρό παρασκήνιο στην επιστολή των 8 για Ιράκ
Σοβαρούς τριγμούς προκαλεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης η πρωτοβουλία ομάδας πρωθυπουργών να υπογράψουν κοινή επιστολή με την οποία συμπαρατάσσονται ανεπιφύλακτα στην πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο διεθνή Τύπο, υπογράφεται από τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Δανίας και τριών υπό ένταξη χωρών, δηλ. την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την ιδιότητα του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι ο ”τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία των 5 μελών της Ε.Ε. και των 3 υποψήφιων χωρών στο θέμα του Ιράκ, δεν συμβάλει στην κοινή αντιμετώπιση του θέματος”.

”Η Ε.Ε. επιδιώκει να έχει κοινή εξωτερική πολιτική”, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, ενώ επεσήμανε ότι ”χρειάζεται ως εκ τούτου και στο θέμα του Ιράκ να υπάρχει συνεννόηση, όπως ακριβώς έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας 27/1/2003”, καταλήγοντας ότι η ”Προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται για μια κοινή στάση”.

Ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον συνιστούν τα όσα αποκάλυψε για το ”εάν ήταν ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση” ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτης, στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

”Όχι, δεν ήμασταν ενήμεροι αυτής της κίνησης. Χθες αργά το βράδυ, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη με τον Ούγγρο ομόλογό του, ενημερωθήκαμε για την κίνηση αυτή των 8 χωρών. Δεν είχε υπάρξει όμως καμία προηγούμενη ενημέρωση ή συντονισμός”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v