Αμφίσημη η έκθεση Μπλιξ (update)

Χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις ήρθε η έκθεση Μπλιξ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού, όπως ο ίδιος ανέφερε, ”παρά τη συνεργασία που επέδειξε το Ιράκ σε πολλούς τομείς, δεν μπορεί να γίνει λόγος για πλήρη αποδοχή των όρων του ΟΗΕ”.

Αμφίσημη η έκθεση Μπλιξ (update)
Για τη μη πλήρη αποδοχή των όρων των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά στη συνεργασία του Ιράκ με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, κάνει λόγο ο Χανς Μπλιξ στην έκθεσή του που παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι ναι μεν δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής, ωστόσο ο επικεφαλής των επιθεωρητών κάνει λόγο για εύρεση μεγαλύτερων ποσοστήτων άνθρακα, από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.

Άλλωστε, ο Κόφι Ανάν σήμερα Δεύτερα, δήλωσε ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο ”αν και αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να είναι για πάντα”.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ ήταν ανάλαγες των προβλέψεων των ειδησεογραφικών πρακτορέιων.

Οι Financial Times εκτιμούσαν ότι η έκθεση Μπλιξ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και θετικά στοιχεία, καθώς τα ευρήματα δεν περιλαμβάνουν κανένα απτό στοιχείο κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς Χουσεΐν.

Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση του Bloomberg, το οποίο επικαλείται δηλώσεις που ο κ. Μπλιξ έκανε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, όταν- ερωτηθείς για την συγκεκριμένη έκθεση και το περιεχόμενό της- είχε πει ότι το Ιράκ δεν συνεργάστηκε πλήρως κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων. ”Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο”, είχε πει ο Χ. Μπλιξ.

Για ”γκρίζα” αναφορά έκανε λόγο δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς, όπως αναφέρει, αναμενόταν να δοθεί έμφαση στα εμπόδια που αντιμετώπισαν οι επιθεωρητές κατά την έρευνά τους.

Εν τω μεταξύ, αντίθετο είναι το κλίμα στις κυριότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Νωρίτερα τη Δευτέρα, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Μ. Βρετανία υποστήριξαν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v