Αμνηστία στο Σαντάμ εάν καταφύγει σε άλλη χώρα

Την πιθανότητα πρότασης αμνηστίας στην ”κύρια ηγεσία” του Ιράκ από τις κατηγορίες για τα εγκλήματα πολέμου ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ραμσφελντ, εάν αποδεχτεί να εξοριστεί σε τρίτη χώρα.

Αμνηστία στο Σαντάμ εάν καταφύγει σε άλλη χώρα
Την πιθανότητα να αποδοθεί αμνηστία στον Σαντάμ Χουσεϊν εάν ο ίδιος συμφωνήσει να εξοριστεί σε τρίτη χώρα, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ραμσφελντ.

Η υποστήριξη αυτής της ιδέας αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στα σχέδια των αραβικών κρατών, που προσπαθούν να πείσουν τον Χουσεϊν να αποχωρήσει ή και να πείσουν τα άλλα κύρια στελέχη του καθεστώτος του Ιράκ να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τον ηγέτη τους.

”Για να αποφευχθεί ο πόλεμος…προτείνω να ληφθούν κάποια μέτρα, έτσι ώστε η κύρια ηγεσία της χώρας και οι οικογένειές τους να βρουν καταφύγιο σε μια άλλη χώρα”, φέρεται να δήλωσε ο Ράμσφελντ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Τα σχόλιά του αυτά έρχονται καθώς οι επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναφέρουν τις προόδους τους από τις συνομιλίες με τους ηγέτες του Ιράκ στη Βαγδάτη.

Ο Κοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, επικεφαλής της ομάδας έρευνας πυρηνικών του ΟΗΕ, τόνισε πως προειδοποίησε τα ιρακινά στελέχη ότι ο χρόνος τελειώνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι πλέον εμφανίζονται όλο και πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν.

Διπλωμάτες αναφέρουν μάλιστα ότι κράτη της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία αλλά και η Τουρκία, βρίσκονται σε συνομιλίες προκειμένου να βρουν κάποιο τρόπο ώστε να πείσουν τον Ιρακινό ηγέτη να αποχωρήσει εάν του προταθεί αμνηστία.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να υποσχεθούν αμνηστία και σε άλλα μέλη του ιρακινού καθεστώτος, εάν καταφέρουν να κινηθούν εναντίον του Χουσεϊν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v