Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκαίνια του νέου κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας

Εγκαινιάστηκε σήμερα, το νέο κτηρίο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας. Το κτήριο έλαβε το όνομα του πρώην Διοικητή Αλέξανδρου Ν. Διομήδη, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Εγκαίνια του νέου κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας
Εγκαινιάστηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2003, το νέο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 146.

Ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεόδωρος Β. Καρατζάς έκανε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας με τις χρονολογίες κατασκευής και ανάπλασης του κτηρίου, καθώς και της πλάκας με την ανάγλυφη προτομή του πρώην Διοικητή Αλέξανδρου Ν. Διομήδη, το όνομα του οποίου έλαβε το κτήριο, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Ακολούθησε ομιλία του κ. Καρατζά, ο οποίος τόνισε τη σημασία την οποία πάντα απέδιδε η Εθνική Τράπεζα, από την ίδρυσή της το 1841 μέχρι σήμερα, για τη φύλαξη και αξιοποίηση του αρχειακού της πλούτου. Η οικοδόμηση του κτηρίου της 3ης Σεπτεμβρίου τη δεκαετία του 1920, επί Διοικήσεως Αλεξάνδρου Διομήδη, πρώτου κτηρίου στην Ελλάδα από κατασκευής κτισμένου με προδιαγραφές αρχείου, αποτελεί χαρακτηριστικό γεγονός.

Στη συνέχεια ο κ. Διοικητής ανέπτυξε με συντομία τις παρεμβάσεις που έγιναν στο κτήριο ώστε να αποκτήσει την πλέον σύγχρονη υποδομή που εξασφαλίζει άριστες συνθήκες φύλαξης και συντήρησης του πολύτιμου αρχειακού υλικού και των συλλογών ιστορικής σημασίας της Τράπεζας.

Ακολούθησε μία αναφορά στην πολύπλευρη τραπεζική, πολιτική και επιστημονική σταδιοδρομία του πρώην Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, 1923-1928, και πρώτου Διοικητή της νεοϊδρυθείσας Τράπεζας της Ελλάδας, 1928-1931, Αλέξανδρου Ν. Διομήδη, επί Διοικήσεως του οποίου κατασκευάσθηκε το κτήριο της 3ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Καρατζάς κατέληξε με την αναφορά στους συντελεστές της ανάπλασης του κτηρίου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Διοικήσεις των άλλων Τραπεζών, στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και οι συντελεστές των εργασιών για την ανάπλαση του κτηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v