ΕΕ: Τι αποφασίστηκε στο δείπνο για Τουρκία, Κύπρο

Στο τέλος του 2004 θα εξετάσει η ΕΕ πιθανή ένταξη της Τουρκίας, ενώ ομαλά φαίνεται να βαδίζουν οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο και τις 8 υπό ένταξη χώρες. Πρόβλημα ανέκυψε με την Πολωνία, η οποία επιμένει στην αύξηση των κονδυλίων, από τα 40, στα 42 δισ. ευρώ.

ΕΕ: Τι αποφασίστηκε στο δείπνο για Τουρκία, Κύπρο
Στο τέλος του 2004 παρέπεμψαν την εξέταση της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ηγέτες των κρατών μελών κατά την πρώτη ημέρα του συμβουλίου στην Κοπενχάγη.

Στο θέμα της Κύπρου και σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη που έγιναν χθες μετά τα μεσάνυκτα από την πρωτεύουσα της Δανίας, δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την ένταξή της στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Εξάλλου, στις 17.30 ώρα Ελλάδας εκπνέει το ”τελεσίγραφο του συμβουλίου κορυφής προς τον ΟΗΕ, την Τουρκοκυπριακή και την Ελληνοκυπριακή πλευρά για παρουσίαση λύσης του κυπριακού προβλήματος. Έάν μέχρι τότε δεν υπάρξει αποτέλεσμα, οι διαδικασίες για την Κύπρο θα προχωρήσουν με το ισχύον καθεστώς.

Ομαλά όμως φαίνεται να βαδίζουν οι διαπραγματεύσεις και για τις υπόλοιπες υπό ένταξη, μέσα στο 2004 χώρες (Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακική Δημοκρατία και Σλοβενία), με την εξαίρεση ίσως της Πολωνίας και της Μάλτας. Η Πολωνία, η μεγαλύτερη χώρα από αυτές που πρόκειται να ενταχθούν στην ΕΕ, επέμεινε στο αίτημά της για αύξηση των κονδυλίων προς τις 10 χώρες κατά 2 δισ. ευρώ.

Το συμβούλιο των ηγετών αντέδρασε στην προοπτική να αυξήσει περαιτέρω (κατά 2 δισ. ευρώ) τα κονδύλια προς τις υπό ένταξη χώρες, από τα 40 δισ. ευρώ που είναι μέχρι τώρα, καθώς όπως έγινε γνωστό, ”η απόφαση της ένταξης στην ΕΕ είναι πολιτική και δεν είναι υπόθεση επιδοτήσεων”.

Αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα κράτη θα ενταχθούν από την 1η Μαΐου 2004, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα του συμβουλίου κορυφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v