Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψινάκης στους Εισαγγελείς για το Μάτι: Επιτέλεσα το καθήκον μου - Ο Δήμος αντέδρασε ακαριαία

“Σε ό,τι αφορά τυχόν δικές του ευθύνες, αυτές δεν υπάρχουν. Πιστεύω πως κατέδειξα ότι ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσα το καθήκον μου» αναφέρει ο κ. Ψινάκης στο υπόμνημά του.

Ψινάκης στους Εισαγγελείς για το Μάτι: Επιτέλεσα το καθήκον μου - Ο Δήμος αντέδρασε ακαριαία

Τα δέοντα υποστηρίζει ότι έπραξε κατά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος στο υπόμνημα που κατέθεσε στους εισαγγελείς επιρρίπτει ευθύνες για την καταστροφή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

“Σε ό,τι αφορά τυχόν δικές του ευθύνες, αυτές δεν υπάρχουν. Πιστεύω πως κατέδειξα ότι ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσα το καθήκον μου» αναφέρει ο κ. Ψινάκης στο υπόμνημά του, καθώς κλήθηκε σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι είχε λάβει ενημέρωση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς για τις 23 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία ωστόσο απουσίαζε από τον Δήμο.

Όπως επισημαίνει, όταν έμαθε οτι ο Δήμος βρίσκεται σε κίνδυνο προσπάθησε να επιστρέψει στο Δήμο του και κινδύνεψε από τη θαλασσοταραχή.

«Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστρέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μέτα τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα».

Όταν τελικά έφτασε στο Μαραθώνα, διαπίστωσε πως το προσωπικό του Δήμου ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα. «Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος» αναφέρει ο κ. Ψινάκης και συνεχίζει: «Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο Δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ψινάκης, ο δήμος Μαραθώνα, είχε λάβει τα μέτρα του για την πρόληψη πυρκαγιών και ήταν όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένος γινόταν. «Καθημερινά το προσωπικό του Δήμου αποδύεται σε μια τιτάνια προσπάθεια για καθαρισμούς, περισυλλογή ξερών χόρτων κλπ», επισημαίνει ο κ. Ψινάκης και σημειώνει σε άλλο σημείο του υπομνήματός του πως ο ίδιος δεν έχει «καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι».

Επί της ουσίας ο κ. Ψινάκης στο υπόμνημά του επιρρίπτει ευθύνες για την τραγική κατάληξη στην Πυροσβεστική σημειώνοντας οτι για την απομάκρυνση των κατοίκων πριν τη φωτιά “ουδέποτε υπήρξε επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από την Πυροσβεστική, η οποία είναι και η μονή αρμόδια να το εισηγηθεί στο Δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός Δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η Πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διώνι. Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v