Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Διπλό μέτωπο απέναντι σε ακροδεξιά και νεοφιλελευθερισμό

Από τη Σύνοδο του ΕΣΚ στο Σάλτσμπουργκ πρότεινε συμμαχία Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Οικολογίας. Ανοικτό το ενδεχόμενο κοινού επικεφαλής. Μηνύματα στο εγχώριο πολιτικό δυναμικό.

Τσίπρας: Διπλό μέτωπο απέναντι σε ακροδεξιά και νεοφιλελευθερισμό

“Διπλό μέτωπο” απέναντι στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σάλτσμπουργκ. Αφησε, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο και κοινού επικεφαλής αυτού του μετώπου.

Από το βήμα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: “Το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό που απειλεί την ίδια την Ευρώπη. Ωστόσο πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της Ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων”.

Με τη φράση δε, “το βλέπουμε σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή η ενσωμάτωση είναι πλήρης”, ο κ. Τσίπρας ενέταξε τη ΝΔ στις δυνάμεις που συγκεντρώνουν και το ακροδεξιό και το νεοφιλελεύθερο στοιχείο.

Εν όψει ευρωεκλογών, μίλησε για την ανάγκη διπλού μετώπου απέναντι στα παραπάνω: “πρέπει να συγκροτήσουμε την ευρύτερη δυνατή, προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία”, είπε.

Στέλνοντας μήνυμα στις εγχώριες δυνάμεις που τοποθετούνται στον προοδευτικό πόλο (χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο ΚΙΝΑΛ), ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “αυτή τη φορά, για τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και για το ΕΣΚ, θα πρέπει να είναι πλήρως διακριτό, στο πρόγραμμα, αλλά και στις επιλογές στην πράξη, η διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή δεξιά”.

Για πρώτη φορά μάλιστα μίλησε για κοινό επικεφαλής της “συμμαχίας” προτάσσοντας ωστόσο τη συμφωνία στο πολιτικό πλαίσιο.  “Προτεραιότητα έχει το πολιτικό πρόγραμμα - και όχι το πρόσωπο - η επιλογή του οποίου, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης”, τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v