Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Πούτιν θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

Ενήμερος για τις ελληνικές πρωτοβουλίες διαλόγου δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Ιδιαίτερη αναφορά στην επιβάρυνση των ευρωρωσικών σχέσεων από την κατασκοπευτική υπόθεση Skripal. «Κανέναν δεν βοηθά η επιστροφή σε λογικές ψυχρού πολέμου», τόνισε ο κ.Τσίπρας

Ο Πούτιν θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί σύντομα με τον Ταγίπ Ερντογάν και θα του θέσει τα ζητήματα που εγείρει η Ελλάδα. Αυτή φέρεται να είναι η κατάληξη της συζήτησης που είχαν χθες τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρώσο πρόεδρο, με πρωτοβουλία του πρώτου εξ αφορμής της επανεκλογής του στο ύπατο ρωσικό αξίωμα.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η συζήτηση διήρκεσε πάνω από μισή ώρα. Αρχικά, ο κ.Πούτιν επανέλαβε τις ρωσικές θέσεις για την (κατασκοπευτική) υπόθεση Skripal.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ζήτημα αυτό έχει επιβαρύνει πολύ τις ευρωρωσικές σχέσεις και ότι πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση σε συνεργασία, όπου χρειάζεται, με την ίδια τη Ρωσία. Απέδωσε δε, ιδιαίτερη σημασία σε έρευνα του OPCW (Organization for Prohibition of Chemical Weapons).

O κ.Τσίπρας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις ως χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζει σταθερά τον διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με την Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.

«Κανέναν δεν βοηθά η επιστροφή σε λογικές ψυχρού πολέμου», επισήμανε, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας στον Ρώσο πρόεδρο.

Η επιστροφή των δύο Ελλήνων

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά για την προώθηση του διαλόγου, ενώ ανέδειξε την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε διάφορα μέτωπα.

Ο κ. Πούτιν απάντησε ότι έχει γνώση των πρωτοβουλιών και αναγνωρίζει την προσωπική συμβολή του πρωθυπουργού, ενώ δεσμεύθηκε να μεταφέρει στον κ. Ερντογάν τα ζητήματα που εγείρει η Αθήνα.

Κατά πληροφορίες, το άμεσο είναι η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, ωστόσο σε επίσημο επίπεδο η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι το θέμα είναι “διμερές” και δεν ζητείται η διαμεσολάβηση άλλων πλευρών.

Στην διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε τη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας και προσκάλεσε τον κ.Τσίπρα στην Ρωσία μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 – πρόκληση που αρχικώς έγινε γνωστή από το Κρεμλίνο.

Το φθινόπωρο άλλωστε θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο της μικτής διϋπουργικής επιτροπής των δύο χωρών η οποία αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v