ΕΕ: Σε συνεχή διάλογο με την Κύπρο για το πρόγραμμα εκχώρησης υπηκοότητας

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, η Λευκωσία τροποποίησε ήδη την νομοθεσία το 2014, μετά τη συνεργασία που είχε με τις Βρυξέλλες.

  • Real.gr
ΕΕ: Σε συνεχή διάλογο με την Κύπρο για το πρόγραμμα εκχώρησης υπηκοότητας
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις κυπριακές αρχές σε σχέση με την νομοθεσία που παραχωρεί την κυπριακή υπηκοότητα (κράτους μέλους της ΕΕ) σε εξωκοινοτικούς επενδυτές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, διευκρινίζοντας ότι η Κύπρος τροποποίησε ήδη την νομοθεσία (που είναι σε ισχύ από το 2013) το 2014, μετά την συνεργασία που είχε με την Κομισιόν.

Έκτοτε η Κομισιόν βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις κυπριακές αρχές για το θέμα.

Συγκεκριμένα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, διευκρίνισε σήμερα τα εξής: "οι όροι απόδωσης υπηκοότητας σε πολίτες τρίτων χωρών καθορίζονται από το εθνικό δίκαιο και αποτελούν εθνική αρμοδιότητα".

Ωστόσο διευκρίνισε ότι "οι όροι πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι με το κοινοτικό δίκαιο". Συμπλήρωσε δε ότι "το διεθνές δίκαιο απαιτεί την ύπαρξη ενός γνήσιου δεσμού μεταξύ του αιτούμενου (υπηκοότητας) και του κράτους που την αποδίδει".

Εξήγησε δε ότι "η απόδοση υπηκοότητας κράτους μέλους αποτελεί πρόσβαση (για αυτά τα πρόσωπα) προς τα δικαιώματα που απορέουν από τη συνθήκη της ΕΕ. Ο Διάλογος της ΕΕ με τις κυπριακές αρχές είχε στόχο να εξασφαλιστεί το ότι ισχύει ο δεσμός που απαιτεί το διεθνές δίκαιο, σημείωσε ο Μαργαριτης Σχοινάς.

Στην εναρμόνιση των πληροφορικών συστημάτων της τελωνειακής ένωσης, συμφώνησαν οι 28 του ECOFIN

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v