Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνταγματικό, έκρινε ο Άρειος Πάγος, το δεύτερο μνημόνιο

Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη καθώς 6 μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου μειοψήφησαν, εκφράζοντας εντελώς αντίθετες απόψεις

Συνταγματικό, έκρινε ο Άρειος Πάγος, το δεύτερο μνημόνιο

Ορθώς καταργήθηκε η ρήτρα μονιμότητας που έδινε αυξημένη προστασία από απολύσεις σε εργαζομένους σε συγκεκριμένους φορείς (συμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που συνεδρίασε υπο την προεδρία της Βασιλικής Θάνου.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε κατά πλειοψηφία ότι τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο 2 αναφορικά με τους περιορισμούς των εργατικών δικαιωμάτων είναι συνταγματικά. Πρόκειται για την κατάργηση της ρήτρας αυξημένης προστασίας για κατηγορίες εργαζομένων από καταγγελίες των συμβάσεών τους .

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο περιορισμός των εγγυήσεων στις απολύσεις αποσκοπεί, μεταξύ των άλλων, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ενώ επισημαίνεται οτι ήταν και προαπαιτούμενο από την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης. Να σημειωθεί ότι 6 μέλη του Αρείου Πάγου μειοψήφησαν, εκφράζοντας εντελώς αντίθετες απόψεις.

Στον Άρειο Πάγο είχαν προσφύγει 5 εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής οι οποίοι απολύθηκαν με βάση τις εργατικές διατάξεις για τις απολύσεις (νόμοι 2012/1920 και 3198/1951) και όχι τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ (Προεδρικό Διάταγμα 246/2006) που περιλαμβάνει τις "ρήτρες μονιμότητας" για την προστασία των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v