Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερίδα για τον Αθλητισμό από Ιδρυμα Κόκκαλη

Διεθνή ημερίδα, όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα ειδικής μελέτης την οποία πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ, με θέμα ”Ο αθλητισμός ως αναπτυξιακός παράγοντας της νέας οικονομίας”, διοργάνωσε σήμερα το Ιδρυμα Κόκκαλη με τη συμμετοχή υπουργών και παραγόντων του αθλητισμού. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος έθεσε για προβληματισμό και το ενδεχόμενο διοργάνωσης από τον ΟΠΑΠ και στοιχημάτων για γεγονότα εκτός αθλητισμού.

Ημερίδα για τον Αθλητισμό από Ιδρυμα Κόκκαλη
Το Ιδρυμα Κόκκαλη διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα, διεθνή ημερίδα, όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα ειδικής μελέτης την οποία πραγματοποίησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Ιδρύματος. Η μελέτη παραδόθηκε από τον κ. Πέτρο Κόκκαλη, στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη το Ιδρυμα Κόκκαλη για την δραστηριότητά του υπογράμμισε τη συγκυρία της ολοκλήρωσης της μελέτης με την οικονομική κρίση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αυτή είπε αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με ορθολογικό τρόπο και ψυχραιμία.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για ορθολογική επιχειρηματική δραστηριότητα στην οποία, όπως είπε, πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας της προσωπικής παρέμβασης. Ο μη ελεγχόμενος ορθολογισμός, διευκρίνισε, δεν είναι κατ’ ανάγκη παράνομος. Υπάρχει βέβαια και το φαινόμενο της παρανομίας και του εγκλήματος όπου η πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέμβει για να διαφυλάξει το αγαθό του αθλητισμού.

Σημασία, είπε, δεν είχε η οικονομική ανάπτυξη ως αυτοσκοπός. Σημασία έχει να διαμορφώνονται οι συντελεστές της κοινωνικής ανάπτυξης και οι συνέργιες για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, που έχει τεράστιο ενδιαφέρον και μπορεί να διαμορφώσει τεράστια οικονομικά μεγέθη.

Ο αθλητισμός όντως μπορεί να αποτελέσει επιλέξιμη δραστηριότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και μάλιστα αν αυτό συνδυαστεί με την προσχολική, σχολική, ερασιτεχνική και ατομική δραστηριότητα. Η μελέτη θα μας εξοπλίσει με τα απαιτούμενα επιχειρήματα για να υποστηρίξουμε στην Ευρωπαϊκή ένωση τη θεσμοθέτηση αυτής της επιλεξιμότητας. Παρατήρησε τέλος, ότι τα οικονομικά μεγέθη των κρατικών επενδύσεων στον αθλητισμό είναι τεράστια σε σχέση με αυτά του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο.

”Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για έναν βιώσιμο επαγγελματικό αθλητισμό, συζητώντας μόνο για τηλεοπτικά δικαιώματα, συζητώντας μόνο για το τι μπορεί να συνεισφέρει η κρατική τηλεόραση όταν καταρρέει η ιδιωτική τηλεόραση, ή κάποιας μορφής ιδιωτική τηλεόραση, ή συζητώντας μόνο για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του ΟΠΑΠ στη χρηματοδότηση των ομάδων”, είπε ο κ. Βενιζέλος.

”Είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε όλα αυτά με δεδομένο το νομοθετικό πλαίσιο, με πλήρη και απόλυτη την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, αλλά να συζητήσουμε ένα ορθολογικά επεξεργασμένο επαγγελματικά συγκροτημένο και προετοιμασμένο σχέδιο, συνολικής εξυγίανσης του χώρου του επαγγελματικού αθλητισμού, προσέθεσε ο υπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε την πιθανότητα ο ΟΠΑΠ να ”μπει στο χώρο του στοιχήματος σε γεγονότα, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή και τα οποία να μην έχουν καμία σχέση με την αθλητική δραστηριότητα”.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, σκοπός της μελέτης του ΙΟΒΕ είναι η καταγραφή, ποσοτικοποίηση και ανάλυση των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων του κλάδου ”Αθλητισμός” ως τομέα παραγωγής και δαπάνης στην ελληνική οικονομία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ε.Ε. συγκλίνει με εντυπωσιακή ταχύτητα στα ήδη μεγάλα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.

Σημειώνεται, ότι η μελέτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο αθλητισμός πέρα από ψυχαγωγία αποτελεί και έναν από τους πιο δυναμικούς και αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Intralot, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στο διεθνή χώρο του αθλητισμού και πληροφορικής. Παραβρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Λιάνης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Τυχερών Παιχνιδιών (WLA) κ. Reidar Nordby Jr., ο Γενικός Διευθυντής του Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, κ. Πέτρος Καρεκλάς, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Τυχερών Παιχνιδιών της Χιλής, κ. Diaz, ο Γενικός Γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βουλγαρίας, αθλητικοί παράγοντες από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Ελλάδα, Τουρκία, Δανία, Ελβετία, Νορβηγία και Μάλτα. Παραβρέθηκαν ακόμη πρεσβευτές, μέλη ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπρόσωποι της Ε.Ε., επιχειρηματίες, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών και δημοσιογράφοι.

Τους συνέδρους χαιρέτισαν η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη κα. Νίκη Τζαβέλλα και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Η κα. Τζαβέλλα πρότεινε, αναφερόμενη στην ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, την ένταξη του αθλητισμού στις επιλέξιμες προς αναπτυξιακή χρηματοδότηση δραστηριότητες της Κοινότητας. Ο αθλητισμός είπε, δεν είναι απλά διασκέδαση και ψυχαγωγία. Είναι και ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, εξαγωγές, επενδύσεις, έρευνα και τεχνολογία.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Λιάνης, αναφερόμενος στα απροσμέτρητα οφέλη του Αθλητισμού στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνέβαλαν στην αναβάθμιση και ανάπτυξη των πόλεων που τους φιλοξένησαν κατά 17 φορές.

Η μελέτη του Ιδρύματος Κόκκαλη, τόνισε, θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της χώρας μας κατά την διάρκεια της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου πρέπει να αναθεωρηθεί η μέχρι σήμερα στάση της Κοινότητας στον αθλητισμό, τον οποίο δεν επιδοτεί.

Τα οφέλη για την Ελλάδα είναι τεράστια τόσο με την προβολή της χώρας μας διεθνώς όσο και με την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας και την συγκρότηση εθελοντικού κινήματος.

Τα μεγέθη της οικονομικής διάστασης του αθλητισμού, παγκόσμια και στην χώρα μας ειδικότερα είναι απροσμέτρητα. Η μελέτη του Ιδρύματος Κόκκαλη είπε έρχεται να ρίξει φως για πρώτη φορά στο θέμα αθλητισμός, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος αφού απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη μελέτη, είπε ότι ο αθλητισμός έχει πάρει ευρύτατες διαστάσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και στο πολιτισμικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι.

Εχει πλέον, είπε, δημιουργηθεί μια σημαντική αγορά πέραν από τις υποδομές, ως στοιχείο με καταναλωτική και αναπτυξιακή ταυτότητα. Επιβάλλεται να φτάσουμε την συμμετοχή των Ευρωπαίων στον αθλητισμό και τα αποτελέσματα στην εθνική μας οικονομία, στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητά της θα είναι θεαματικά.

Τέλος, βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην ημερίδα του Ιδρύματος Κόκκαλη έστειλε ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Roggue ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: ”Οι εταιρίες στοιχημάτων σε όλο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς τομείς στην διεθνή οικονομία και υποστηρίζουν σημαντικές δραστηριότητες των κοινωνιών τους όπως ο αθλητισμός, επιστρέφοντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον τομέα που επιστέφει τόσα πολλά χρήματα στο κοινωνικό σύνολο. Γνωρίζω τα προβλήματα των παράνομων τυχερών παιχνιδιών και θέλω να εκφράσω την υποστήριξη της ΔΟΕ για την προστασία του προϊόντος σας, που συμβάλλει στην οικονομική ασφάλεια ζωτικών τομέων της κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v