Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Ζητά παρέμβαση δικαιοσύνης για Siemens

Την άμεση παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης σχετικά με το ”σκάνδαλο SIEMENS” ζητά η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ζητώντας να σταματήσουν οι αόριστοι χαρακτηρισμοί και οι κατηγορίες περί εμπλοκής εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΟΤΕ.

ΟΜΕ-ΟΤΕ: Ζητά παρέμβαση δικαιοσύνης για Siemens
Την άμεση παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης σχετικά με το σκάνδαλο της SIEMENS ζητά η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ζητώντας να σταματήσουν οι αόριστοι χαρακτηρισμοί και οι κατηγορίες περί εμπλοκής εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΟΤΕ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: ”Η ΟΜΕ – ΟΤΕ, σχετικά με το ”σκάνδαλο SIEMENS” που διερευνά η Γερμανική Δικαιοσύνη, ζητά άμεσα την παρέμβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και να εντοπιστούν οι ένοχοι.

Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι αόριστοι χαρακτηρισμοί, τα μισόλογα αλλά και η σπερμολογία περί εμπλοκής συλλήβδην εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΟΤΕ, που όχι μόνο δημιουργούν προβληματισμό στην κοινωνία, αλλά υποδαυλίζουν βάναυσα και τον θεσμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος, ως κατάκτηση και κορυφαίο πυλώνα για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων.

Όποιοι εμπλέκονται, πρέπει άμεσα να τύχουν της τιμωρίας αλλά και της χλεύης όλων μας”.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε:

Ξετυλίγεται το ”κουβάρι” τις υπόθεσης Siemens

Άνοιξαν οι λογαριασμοί των στελεχών της Siemens Ελλάδος που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση των μιζών και των δωροδοκιών σε πολιτικά πρόσωπα, σε κρατικούς λειτουργούς και σε στελέχη ΔΕΚΟ ή υπουργείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ελευθεροτυπίας”, αθόρυβα, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων άνοιξε τους λογαριασμούς που έχουν στελέχη της Siemens στην Ελλάδα, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Όπως αποκαλύπτεται, γράφει η ”Ελευθεροτυπία”, από την άνοιξη του 2007 έχει δρομολογηθεί μια τριμερής δικαστική συνδρομή μεταξύ Αθήνας, Μονάχου και Βέρνης, με σκοπό την ινχηλάτηση παράνομων συναλλαγών και διαδρομών μαύρου χρήματος, μέσω της ανταλλαγής στοιχείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν ήδη ”χαρτογραφηθεί” οι κινήσεις των λογαριασμών του τέως διευθύνοντος συμβούλου της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, του τέως γενικού διευθυντή της, Πρόδρομου Μαυρίδη, αλλά και του Διονύση Δενδρινού, υπεύθυνου για το έργο C4I των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εξετάζεται και το ενδεχόμενο η έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς να επεκταθεί και σε άλλα πρόσωπα που ήταν ή παραμένουν στη Siemens και είχαν δικαίωμα υπογραφής σε συμβάσεις.

Η εφημερίδα σημειώνει πως στην Αθήνα ο φάκελος Siemens έχει ανοίξει από τις 20 Νοεμβρίου 2006, με αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα (μετά από δημοσιεύματα), την οποία πραγματοποιεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή και από την Ελβετία και τη Γερμανία.

Η παραγγελία για την έρευνα περί Siemens είχε δοθεί συμπληρωματικά, καθώς ο ίδιος εισαγγελέας είχε στα χέρια του και τον φάκελο της σύμβασης της SAIC με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έτσι, γράφει η ”Ελευθεροτυπία”, οι υποθέσεις σχετίστηκαν, καθώς από την αρχή οι διαρροές από το Μόναχο αναφέρονταν σε παράπλευρες πληρωμές για τη σύμβαση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων σε 4 υπουργεία.

---Η διαδρομή των… μιζών

Σύμφωνα με την ”Ελευθεροτυπία, η έρευνα είναι εξαιρετικά δυσχερής, καθώς οι δωροδοκίες δεν γίνονταν με αποδείξεις, ούτε μέσω τραπεζικών εμβασμάτων.

Τα σημαντικότερα ποσά (δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το 1998 μέχρι το 2006) έφθαναν στους αποδέκτες σε ρευστό. Παραδίδονταν από τα εξουσιοδοτημένα για την ”δουλειά” στελέχη της Siemens, που προηγουμένως είχαν λάβει τα εισαγόμενα πακέτα με το χρήμα, από τους private bankers της Dresder Bank και άλλων συνεργαζόμενων ιδρυμάτων.

Άλλοι διακεκριμένοι και πλέον πάμπλουτοι Έλληνες που ”εξυπηρετούσαν” τη Siemens στο Δημόσιο, παρελάμβαναν τις μίζες από θυρίδες στην Ελβετία, την Αυστρία και αλλού.

Η έρευνα, συνεχίζει η ”Ελευθεροτυπία”, εντόπισε δυο θυρίδες στην τράπεζα UBS στη Ζυρίχη και το Zug, των οποίων τα πληρεξούσια είχαν οι μεγαλοταμίες της Siemens AG και οι διαχειριστές των ενδιάμεσων εταιρειών από τις οποίες αρχικά ξεπλένονταν το χρήμα των δωροδοκιών.

Άλλες ελληνικού ενδιαφέροντος ”συναλλαγές” με την Siemens έγιναν μέσω υπεράκτιων εταιρειών, οι οποίες φρόντιζαν να συνάπτουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, ενώ από δίπλα είχε στηθεί και ο μηχανισμός έκδοσης ”μαϊμού” τιμολογίων, για να ρέει το χρήμα και να μοιάζει νόμιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v