Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έναρξη δοκιμαστικής χρήσης SmartEyes στην Αθήνα

Η δοκιμαστική χρήση του ερευνητικού προγράμματος SmartEyes, για άτομα με προβλήματα όρασης ξεκινά σήμερα στην Αθήνα με την παράδοση εκατό συσκευών σε αντίστοιχους χρήστες, όπως ανακοίνωσαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), η COSMOTE, η Microsoft Ελλάς και η Geomatics, σε ειδική εκδήλωση στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη.

Έναρξη δοκιμαστικής χρήσης SmartEyes στην Αθήνα
Η δοκιμαστική χρήση του ερευνητικού προγράμματος SmartEyes, για άτομα με προβλήματα όρασης ξεκινά σήμερα στην Αθήνα με την παράδοση εκατό συσκευών σε αντίστοιχους χρήστες, όπως ανακοίνωσαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), η COSMOTE, η Microsoft Ελλάς και η Geomatics, σε ειδική εκδήλωση στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη.

Με την παράδοση των εκατό συσκευών στην Αθήνα και των πενήντα στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, το σύστημα πλοήγησης σε αστικό περιβάλλον για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης, SmartEyes, περνά στο τελικό στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής του.

Το στάδιο αυτό θα διαρκέσει έξι μήνες και έχει ως στόχο την αξιολόγηση του προγράμματος μέσα από την καταγραφή των αποτελεσμάτων από τη χρήση του σε πραγματικό περιβάλλον.

Η τελική φάση του προγράμματος είναι απόρροια συστηματικής έρευνας δυόμισι ετών του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του Α.Π.Θ. με την υποστήριξη της COSMOTE ως Κύριου Χορηγού και των Χορηγών Microsoft Ελλάς και Geomatics.

Η επιλογή των χρηστών που συμμετέχουν στο πιλοτικό στάδιο, έγινε μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων από αρμόδιες επιτροπές. Επιπλέον, για ολόκληρο το διάστημα των έξι μηνών, οι χρήστες θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Α.Π.Θ. και θα αξιολογούν τη λειτουργία του συστήματος.

Την οικονομική υποστήριξη, την υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την τεχνογνωσία για την υλοποίηση του SmartEyes παρείχαν οι τρεις εταιρίες τεχνολογίας, με στόχο να συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αλλά και να ενισχύσουν καινοτόμες δράσεις της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργος Ι. Παπαγεωργίου, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: ”Βρίσκομαι εδώ όχι από υποχρέωση, αλλά από εσωτερική ανάγκη ως γιατρός και μάλιστα οφθαλμίατρος. Οφείλω να συγχαρώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη σημαντική ανακάλυψη, αλλά και την COSMOTE, τη Microsoft και τη Geomatics για την κοινωνική τους ευαισθησία…Την ανακάλυψη αυτή, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες στη ζωή των τυφλών θα την παρακολουθούμε από κοντά, ώστε έναντι οποιουδήποτε κόστους να γίνει κτήμα ει δυνατόν όλων των συνανθρώπων μας, που την έχουν ανάγκη”.

Με αφορμή την παράδοση των συσκευών, ο Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ., κ. Σταύρος Πανάς, δήλωσε: ”Το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών του Α.Π.Θ. επιδιώκει να συνδυάσει και να εντάξει την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτομιών μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς. Η επιτυχία του SmartEyes αποδεικνύει έμπρακτα τη δυνατότητα σύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας με ολοκληρωμένες λύσεις, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και με την πρόσφατη διεθνή διάκριση του προγράμματος στις Βρυξέλλες. Η αναγνώριση της κοινωνικής χρησιμότητας του SmartEyes ώθησε την COSMOTE, τη Microsoft Ελλάς και τη Geomatics να στηρίξουν έμπρακτα το όραμά μας ώστε να γίνει πραγματικότητα. Η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία των εταιριών αποδεικνύει ότι η σύμπραξη φορέων έρευνας και ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων με αναπηρία”.

”Είναι μεγάλη τιμή για όλους εμάς στην COSMOTE που, μέσα από το πρόγραμμα SmartEyes, μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε συνοδοιπόροι σε μια διαδρομή που η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου. Το ίδιο μεγάλη είναι και η χαρά μας που για τους επόμενους 6 μήνες, ”κάθε βήμα” των 150 αυτών χρηστών θα αποτελεί ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στον προορισμό μας. Να δημιουργούμε δρόμους επικοινωνίας για όλους τους συνανθρώπους μας”, ανέφερε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

”Στόχος της δράσης αυτής, όπως και όλων των δράσεων κοινωνικής ευθύνης που αναλαμβάνει η Microsoft Ελλάς είναι η ανάδειξη και μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων όλων των ανθρώπων, μέσα από τη δύναμη της τεχνολογίας. Το SmartEyes αποδεικνύει ότι όταν η τεχνολογία και η καινοτομία αποκτούν έναν έντονο κοινωνικό προσανατολισμό, τα αποτελέσματα είναι ουσιαστικά, και κυριολεκτικά μετασχηματίζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων”, πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κ. Χρήστος Τσάγκος.

”Αισθανόμαστε ικανοποίηση και υπερηφάνεια σήμερα που βλέπουμε να δικαιώνεται αυτή η συλλογική προσπάθεια που έχει σαν στόχο να προσφέρει ένα χρήσιμο βοήθημα σε συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης. Η παράδοση των 150 αυτών συσκευών αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταμοιβή για όλους εμάς που με περισσή φροντίδα και μεράκι προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του Α.Π.Θ, στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου και δύσκολου εγχειρήματος όπως το πρόγραμμα SmartEyes”, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της GEOMATICS, κ. Δημήτριος Τσιβίκης.

Επισημαίνεται, ότι πρόσφατα το πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα SmartEyes τιμήθηκε με το ”Βραβείο Κοινού” στην Έκθεση ”European Marketplace on Corporate Social Responsibility” που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα. Το SmartEyes επιλέχτηκε από το διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα ”Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ”, για να παρουσιαστεί ως μία από τις καλύτερες πρακτικές ΕΚΕ ανάμεσα σε ενενήντα πρακτικές που αναπτύσσουν εταιρίες και πολυεθνικοί οργανισμοί από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Κερδίζοντας τις εντυπώσεις των περισσότερων από 650 εκπροσώπων επιχειρήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, το SmartEyes απέσπασε το ”Βραβείο Κοινού”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v