Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βράχος” ο Βενιζέλος στα αιτήματα των ΠΑΕ

Την πόρτα της οικονομικής επιδότησης προς τις ΠΑΕ έκλεισε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τις εξελίξεις στον Alpha Digital, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την ΕΠΑΕ, στην οποία παραβρέθηκαν (με κυβερνητικό αίτημα) και οι διοικούντες τις ΠΑΕ. Αποκλείστηκε επίσης η πιθανότητα να ενισχυθούν οι ΠΑΕ από το στοίχημα, όπως και το ενδεχόμενο να συμμετέχουν σε αυτό.

”Βράχος” ο Βενιζέλος στα αιτήματα των ΠΑΕ
”Η Πολιτεία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποδυθεί ούτε τον ρόλο της τηλεοπτικής επιχείρησης, ούτε τον ρόλο του επικουρικού μάνατζερ των ΠΑΕ”, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού κ . Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση τη ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟΛ. με την ΕΠΑΕ για το θέμα των μεταβολών στο ποδοσφαιρικό τοπίο, μετά τις εξελίξεις στον Alpha Digital.

”Όποιος έχει την ευθύνη των αποφάσεων και των χειρισμών, όποιος προσδοκά άμεσο ή έμμεσο όφελος, οικονομικό ή επικοινωνιακό γιατί κάνει και μια επένδυση κύρους”, συνέχισε ο υπουργός, ”αυτός έχει και την ευθύνη για τη διαχείριση των ατυχιών, αυτός έχει και την ευθύνη για τη διαχείριση των κρίσιμων καταστάσεων. Δεν πρόκειται συνεπώς να γίνει καμία παρέμβαση στο ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.”

Στη συνάντηση, κατά την οποία οι κ.κ. Λιάνης και Βενιζέλος απαίτησαν να είναι παρόντες και οι ”ουσιαστικά διοικούντες τις ΠΑΕ”, συζητήθηκαν ακόμη η πιθανότητα να εισαχθούν ελληνικές ομάδες στο στοίχημα, αλλά και το ενδεχόμενο ο ΟΠΑΠ να αποδίδει ποσοστά στην ΕΠΑΕ από τα έσοδα του στοιχήματος.

Για το δεύτερο ζήτημα, ο υπουργός είπε πως, ενώ ο ΟΠΑΠ χρησιμοποιεί για το προκαθορισμένο Στοίχημα πληθώρα αγωνιστικών γεγονότων στα οποία μετέχουν ξένοι αθλητές, δεν καταβάλει κανένα δικαίωμα σε κανέναν από τους αθλητές αυτούς, γιατί ο ΟΠΑΠ θεωρεί, ότι το αποτέλεσμα ενός αθλητικού αγώνα δεν είναι στοιχείο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας μιας επιχείρησης.

”Πώς είναι δυνατόν να αποδεχτεί η Βουλή” αναρωτήθηκε ο υπουργός, ”ο νομοθέτης και άρα ο ΟΠΑΠ να καταβάλει κάποιο ποσοστό στις ελληνικές ομάδες που δεν μετέχουν στο Στοίχημα, εδώ δεν καταβάλει ποσοστό σε εκείνες τις ομάδες που μετέχουν;”.

Στη διαλεκτική που αφορά τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από το στοίχημα, ο Ευ. Βενιζέλος προσέθεσε δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο βασικός μέτοχος του αναδόχου του Στοιχήματος, δηλαδή της Ιντραλότ, είναι και βασικός μέτοχος μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρίας, ενώ ο δεύτερος και σπουδαιότερος, κατά τον υπουργό λόγος, είναι ”η υποψία, η κοινωνική καχυποψία πως η συμμετοχή των αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου στο προκαθορισμένο Στοίχημα μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα αλλοίωσης της γνησιότητας του αθλητικού αποτελέσματος”.

Σχετικά με τις φήμες για τυχόν διακοπή του πρωταθλήματος, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ”εάν πρόκειται να σταθμίσουμε όλα αυτά τα κοινωνικά αγαθά, στα οποία αναφέρθηκα, από τη μια μεριά και τον κίνδυνο προσωρινής διακοπής του πρωταθλήματος από την άλλη μεριά, δεν νομίζω ότι υπάρχει δίλημμα, όχι για μας, αλλά και για τον πιο νέο Έλληνα φίλαθλο. Πρέπει να προστατευθούν τα κοινωνικά αγαθά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v