Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή κριτική των δικαστικών σε νυν και πρώην κυβερνήσεις

Κριτική δέχθηκε σήμερα ο πολιτικός κόσμος από όλες τις δικαστικές Ενώσεις, ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού Σώματος.

Σκληρή κριτική των δικαστικών σε νυν και πρώην κυβερνήσεις

Πυρ ομαδόν στην νυν κυβέρνηση αλλά και στις προηγούμενες για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης «άνοιξαν» οι επικεφαλής των δικαστικών ενώσεων κατά την διάρκεια του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας στην Παλαιά Βουλή παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, κατά την τοποθέτησή της επισήμανε την αναγκαιότητα χειραφέτησης της Δικαιοσύνης, ενώ επιτέθηκε στις κατά καιρούς κυβερνήσεις υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν έχουν δείξει τη δέουσα προσοχή στις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα επιχειρεί να την κρατούν οικονομικά υποταγμένη.

"Η Πολιτεία μας όχι μόνο δεν έχει στρέψει την δέουσα προσοχή της στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά επιχειρεί κατά καιρούς να την κρατά και οικονομικά υποτιμημένη, παραγνωρίζοντας ότι η οικονομική ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας αποτελεί αναγκαίο στοιχείο του συνόλου των εγγυήσεων που είναι αναγκαίες για την αυτονομία και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών», είπε η κ. Γιανναδάκη. Η ίδια αναφέρθηκε και στις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες περιφρονούνται από την πολιτεία με αποτέλεσμα " να τίθεται σε αμφισβήτηση η εφαρμογή της αρχής του κράτους δικαίου".

Eιδικότερα όπως ανέφερε: «Η περιφρόνηση σε δικαστικές αποφάσεις συνεχίζεται, τακτική που ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και θέτει σε αμφισβήτηση την εφαρμογή της αρχής του κράτους δικαίου στην πράξη» και προσέθεσε: «Πρωτοβουλίες ή καινοτομίες, ενδεικτικές μιας άλλης, διαφορετικής νοοτροπίας και πρακτικής, δεν διαφαίνονται, ενώ οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες απομακρύνουν λύσεις».

Ο Α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, αναφερόμενος στην εικόνα που έχει σήμερα ο πολίτης για το κράτος δικαίου, επισήμανε:

«Αν θα μπορούσαμε τώρα να φέρουμε έναν πολίτη σε αυτό το pontium και του δώσουμε το μικρόφωνο είναι πιθανό να ακούσουμε δυσάρεστες αλήθειες για το τι πιστεύει για το κράτος δικαίου και το πόσο αποτελεσματική για την υπεράσπιση του είναι η Δικαιοσύνη. Και αν τολμήσουμε να του ζητήσουμε να αποδείξει τη θέση του με μεγάλη ευκολία θα παραθέσει ειδήσεις, οδυνηρές, από το πρόσφατο δικαστικό και πολιτικό ρεπορτάζ.

Και φοβάμαι, τότε, ότι θα πρέπει να μείνουμε σκεπτικοί απέναντι στις ευθύνες ακόμα και αν δεν μας βαρύνουν προσωπικά. Το κράτος δικαίου δεν υφίσταται χωρίς Δικαιοσύνη, χωρίς αποτελεσματική Δικαιοσύνη. Κράτος δικαίου λειτουργεί μόνον όταν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Όσο επώδυνες και αν είναι αυτές. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σάρλας, ο οποίος απολογήθηκε για τις ελλείψεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και υποσχέθηκε στους δικαστές ότι στο υπουργείο θα εργαστεί σκληρά για να τις καλύψει. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν προσλήψεις δικαστών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές και οι δικηγόροι, ενώ άφησε αιχμές σχετικά με τις πρόσφατες κρίσεις του πρωθυπουργού αλλά και άλλων πολιτικών προσώπων αναφορικά με την έκβαση διαφορών υποθέσεων που εκκρεμούν στην Δικαιοσύνη, όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά την διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών: «Υπό το πρίσμα της διάκρισης των λειτουργιών, σκοπιμότητες της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούν να υπαγορεύουν την άσκηση της εξουσίας, ήτοι μιας θεμελιώδους πολιτειακής λειτουργίας.

Όπως επίσης πολιτικές σκοπιμότητες της νομοθετικής εξουσίας δεν μπορούν να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις. Και βεβαίως δεν μπορούν να επηρεάζουν τη δικανική κρίση, αναιρώντας ουσιαστικά τον έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων ή/και συμβατότητάς τους με τις επιταγές της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στο σύγχρονο κράτος δικαίου, αποστολή αλλά και ευθύνη της δικαστικής λειτουργίας είναι η προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων. Είναι η παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας σε κάθε πολίτη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v